Zes gemeenten en NISB maken wijken beweegvriendelijk

Een wijk moet uitnodigen om te bewegen. Dat is waar het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en zes  gemeenten vanaf dinsdag 12 april actief op inzetten. Rotterdam, Amsterdam, Bergen op Zoom, Deventer, Echt-Susteren en Heerhugowaard gaan aan de slag met het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte. NISB zorgt voor de ontwikkeling en het verspreiden van meer kennis over dit onderwerp.

NISB project in Rotterdam

Veel wijken kampen met problemen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid en in toenemende mate ook met de gezondheid van bewoners. Onderzoeken wijzen uit dat de ruimtelijke omgeving invloed heeft op het in beweging krijgen van mensen. Bewoners moeten daar als het ware door de inrichting toe verleid worden. Niet alleen vanuit het oogpunt van gezondheid, maar ook om de leefbaarheid van buurten en wijken te vergroten.

Wanneer de inrichting ook nog verbonden wordt aan het aanbod van activiteiten, raken buurtbewoners meer betrokken bij hun buurt. Daar draait het om in het project Beweegvriendelijke omgeving, dat NISB met subsidie van het ministerie van VWS start. Elke deelnemende gemeente gaat op eigen wijze aan de slag met beweging in de wijk: Amsterdam maakt van een bestaand sportpark een ‘Toppark met meerwaarde’, Echt-Susteren heeft al zo’n park, maar zoekt naar sportvernieuwing en samenwerking en in Rotterdam draait het om het wegwerken van gezondheidsachterstanden bij de jeugd van Rotterdam-Zuid. Voor veel gemeenten is het voor het eerst dat ruimtelijke ordening, sport en zorg elkaar vinden in plannen voor de (her)inrichting van een wijk.

Doel

Doel van het project Beweegvriendelijke omgeving is om meer inzicht te krijgen in:

–          de fysieke en sociale maatregelen die genomen kunnen worden om een beweegvriendelijke omgeving te realiseren;

–          het proces om te komen tot een beweegvriendelijke omgeving;

–          de succes- en faalfactoren in het beleids- en het uitvoeringsproces;

–          meten van de effecten van de genomen maatregelen

NISB zet zich al jaren in voor gezondheid, participatie in de maatschappij en leefbaarheid van de samenleving door middel van sport en bewegen. De kennis die in dit project wordt opgedaan in de zes deelnemende gemeenten vertaalt NISB in praktische instrumenten voor iedereen die aan de slag wil met het realiseren van een beweegvriendelijke omgeving. Het is de bedoeling dat nog twee pilotgemeenten worden toegevoegd aan dit project. Zo kan NISB het effect van het ingrijpen in de inrichting van de wijk en het aanbod van sport en bewegen nog breder in kaart brengen.

Deelnemende gemeenten

Amsterdam – Het stadsdeel Nieuw-West heeft de ambitie om uit te groeien tot het sport- en beweegstadsdeel van de hele gemeente. Dat is ook nodig omdat deze wijk de laatste graad van sportparticipatie en het hoogste percentage overgewicht kent van Amsterdam. Met name de  aanwezigheid van de Sloterplas en het Sloterpark biedt grote potenties voor sport, bewegen en recreatie. Een van de plannen is om van Sportpark De Eendracht in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer te ontwikkelen tot een‘Toppark’.

Bergen op Zoom – De gemeente Bergen op Zoom wil van de wijk Gageldonk-West een gezonde wijk maken: een wijk waarvan de openbare ruimte zo is ingericht dat deze uitnodigt tot bewegen. Omdat de inrichting van een ruimte in combinatie met beweegactiviteiten elkaar versterken, wordt enerzijds ingezet op beweegvriendelijke voorzieningen, anderzijds op beweeg- en gezondheidsactiviteiten

Deventer – Voorstad-Oost is een oudere en de derde probleemwijk die de gemeente de komende jaren gaat aanpakken. Aanleiding voor de extra  aandacht voor Voorstad-Oost zijn de toegenomen problemen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en gezondheid. Er zijn drie speerpunten: de brede school, vernieuwing van de speeltuin en de ontwikkelingen rond het stadion Go Ahead Eagles.

Echt-Susteren – Sport- en leisurepark De Bandert is een sportieve omgeving, gelegen aan de westkant van Echt. Bijzondere aandacht gaat uit naar doelgroepen die dreigen af te haken wat betreft sport- en beweegdeelname. De betrokkenen in De Bandert willen door sportvernieuwing en samenwerking  het aanbod weer bereikbaar en laagdrempelig maken voor iedereen.

Rotterdam – De gemeente Rotterdam heeft in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de aanpak van beweegvriendelijke plekken en een aanbod van activiteiten. Daarom is ervoor gekozen in dit project de aandacht te leggen op de resultaten en mogelijke effecten van bijvoorbeeld  Sportplaza Zuiderpark en de wijksportclub.

Heerhugowaard – Onvoldoende bewegen en overgewicht vormen ook in Rivierenwijk en de Edelstenenwijk in Heerhugowaard een probleem. Ook worden bij de ouderen steeds vaker problemen gesignaleerd als eenzaamheid en depressie. Heerhugowaard vindt het daarom belangrijk dat mensen elkaar weer ontmoeten en meer in beweging komen in hun wijk. Het accent wordt daarom gelegd op wandel- en fietsroutes voor bepaalde doelgroepen.

Bron: Persbericht NISB

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *