Sporten wordt duurder

Nederlanders bezuinigen niet graag op sport, stelt sportonderzoeker Jerzy Straatmeijer van het Mulier Instituut. Maar het is volgens hem onvermijdelijk dat sporten duurder wordt. “Nederlanders zijn niet gewend om veel te betalen voor hun sport”, zegt Straatmeijer. “Daar gaat nu hoogstwaarschijnlijk verandering in komen.” De overgrote meerderheid van de gemeenten heeft bezuinigingen aangekondigd. Verenigingen zien subsidies slinken. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor sportaccommodaties.

waterpoloDezelfde sportoutfit
In 2013 heeft 7 procent van de Nederlanders minder geld uitgegeven aan sport, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Het is een van de minst populaire bezuinigingsmaatregelen onder huishoudens. Straatmeijer heeft onderzocht dat Nederlanders die wel op sport bezuinigen pas in de laatste plaats het lidmaatschap van een club onder de loep nemen. Ze besteden eerder minder geld aan sportmaterialen. “De sportoutfit gaat nog wel een jaartje langer mee. De aanschaf van een nieuw tennisracket stellen we uit.” Ook geven we minder uit in de kantine van de vereniging en aan losse entreekaarten voor zwembaden en ijsbanen.

Hogere uitgaven aan lidmaatschappen
Sporters zijn gemiddeld 230 euro per jaar kwijt aan contributies en lesgelden, blijkt uit de ING Budgetbarometer van juni 2014. De bestedingen aan kleding en schoenen bedragen gemiddeld 80 euro. Daar komt nog voor 40 euro bij aan sportartikelen, zo becijfert het ING Economisch Bureau. De uitgaven aan lidmaatschappen zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. De gemiddelde contributie van een sportvereniging is het afgelopen jaar – met 3,7 procent – harder toegenomen dan de inflatie, blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie bedroeg over dezelfde periode slechts 0,8 procent.

Jeugdsportfonds
Voor de mensen met de laagste inkomens zijn er minimaregelingen, zoals het Jeugdsportfonds. Dit fonds richt zich op kinderen van 4 tot en met 18 jaar uit gezinnen die niet genoeg geld hebben om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt Jeugdsportfonds de contributie of de sportattributen, in de vorm van tegoedbonnen. Volgens Straatmeijer zijn nog te weinig mensen op de hoogte van het bestaan van dit soort mogelijkheden. “Sommige gemeenten hebben ook een eigen minimaregeling. Het kan zinvol zijn om hier navraag naar te doen.”

Goedkopere sporten
Verenigingssport is in het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld het trainen bij fitnessscholen, stelt Straatmeijer. “Dat komt voor een deel doordat gemeenten de georganiseerde sporten subsidiëren. Ook zijn er verschillen tussen de sporttakken. Hardlopen kun je ook in verenigingsverband doen. Dat is meestal goedkoper dan zwemmen of voetbal. Tennis komt vaak uit de bus als een duurdere sport. Dat heeft ermee te maken dat het voorheen een meer elitaire sport was met een individueel karakter. Daardoor is er van oudsher weinig gemeentelijke bemoeienis in de vorm van subsidies. Daarnaast ben je nog behoorlijk wat geld kwijt aan attributen, zoals een racket en ballen.”

Sponsoring helpt
Sponsoring kan ook helpen om sport betaalbaar te houden. Sommige voetbalverenigingen werven actief onder plaatselijke bedrijven. Zelfs de jonge F-teams hebben dan al een shirtsponsor, bijvoorbeeld een restaurant. De ouders hoeven dan geen clubshirt meer aan te schaffen. ING ondersteunt amateurvoetbalclubs met financiën en kennis. Ook is er speciale aandacht voor de jongste doelgroep. Verenigingen kunnen met Welpenvoetbal aan de slag gaan, een programma van 3 jaar dat gericht is op mini-pupillen. Daarbij hoort ondersteuning door een KNVB-medewerker en een materialenpakket.

Bron: www.ing.nl
met dank aan: Jerzy Straatmeijer, onderzoeker Mulierinstituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *