Fitnessbranche wil aanvullend steunpakket van 140 miljoen

De fitnessbranche heeft een aanvullend steunpakket van 140 miljoen euro nodig om de coronacrisis te overleven. Zonder dit steunpakket verwacht één op de zeven clubs voor het einde van het jaar failliet te gaan.

fitness buiten

Daarmee staat de werkgelegenheid voor bijna 10.000 professionals in de fitnessbranche op de tocht. Dat blijkt uit een onderzoek dat NL Actief, branchevereniging van de erkende fitnessclubs, heeft uitgevoerd. NL Actief is met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek over een aanvullend steunpakket.

De fitnessbranche mag sinds 1 juli weer de deuren openen voor de 3.2 miljoen consumenten die gebruik maken van de diensten en faciliteiten van de 4000 aanbieders. Volgens Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, heeft de sector het zwaar. “Fitnessclubs hebben te maken met 80% vaste lasten. De kosten voor de huur/ hypotheek van panden en apparatuur, de licenties en de personeelslasten liepen in de periode dat de clubs dicht moesten, gewoon door.”

Maar de échte klap voor de fitnessbranche moet nog komen. Wouters: “Veel clubs hebben hun leden gevraagd om toch de maandelijkse abonnementskosten te blijven betalen, ook al waren ze noodgedwongen gesloten. Gelukkig hebben veel consumenten dat gedaan, anders hadden honderden clubs inmiddels niet meer bestaan. Veel clubs hebben aangegeven dat ze die loyaliteit gaan compenseren. De abonnementskosten voor de ruim drie maanden dat ze gesloten zijn geweest, verrekenen ze in diverse varianten het komende jaar. Dus de opbrengst uit abonnementen voor de periode april-juni is in feite een soort achtergestelde lening van consumenten aan de fitnessclubs.”

Dat unieke businessmodel van de sector heeft volgens Wouters ook een belemmerend effect op de aanvragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL). “Eén van de voorwaarden om voor de TVL in aanmerking te komen, is dat ondernemers de omzetdalingen administratief moeten kunnen aantonen. Die omzetdaling gaat pas de komende maanden effectief komen, omdat de fitnessclubs dan de compensatie voor hun leden gaan betalen. Het compenseren en de uitgifte van (korting)vouchers sinds half maart, leidt echter wel degelijk tot een forse omzetdaling. Maar clubs moeten dat nu administratief wel kunnen aantonen. We zien dat pas 42% van de clubs een TVL heeft aangevraagd, omdat ze de 30% drempel van omzetderving nu administratief nog niet kunnen aantonen.”

Wouters verwacht pas in oktober concreet te kunnen aangeven hoe groot het ledenverlies voor de fitnessbranche zal zijn. “De zomer is altijd een rustigere periode voor onze sector. Nu hebben we bovendien te maken met mensen die nog terughoudend zijn om weer naar hun fitnessclub te komen. Normaal gesproken pakken veel mensen in september de draad van het sporten en een gezondere leefstijl weer op. En juist een gezonde leefstijl is nu belangrijker dan ooit.”

Bron en meer informatie: NLactief – ondernemende sport en beweegbedrijven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *