Zo’n 225.000 mensen zijn dit jaar gestart met fitnessen. Daarmee is deze sport de grootste stijger in het onderzoek naar sportdeelname van Nederlanders van NOC*NSF. Kanttekening; Aerobics (vaak aangeboden door fitnesscentra) staat op de lijst met grootste dalers. Het zijn vooral de individuele sporten die gezamenlijk worden beoefend, die in de lift zitten. De sportparticipatie van ‘de Nederlanders’ is ten opzichte van 2013 met 300.000 (+3,5%) gestegen naar 9 miljoen mensen.
Samen individueel sporten
Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “We zien dat de fitnessbranche zeer klantgericht is en goed inspeelt op kansen in de markt. Bijvoorbeeld door flexibele abonnementen aan te bieden of door scherpe prijzen te hanteren”. Andere stijgers zijn hardlopen, wielrennen (toerfietsen en mountainbiken), wandelen en yoga. “Dit komt onder andere door de zachte wintermaanden en het mooie najaarsweer. Ook zien we dat er steeds meer hardloopwedstrijden en fietstoertochten worden georganiseerd, waar mensen individueel of in groepsverband aan kunnen deelnemen. En waar ze gericht voor trainen. Naast het sporten bij de atletiekvereniging of fietsclub zien we dat mensen steeds meer en vaker via social media met anderen afspreken om te gaan sporten. Mensen gaan vaker sporten op de momenten dat het hun uitkomt, maar vinden het toch fijn om dit samen met anderen te doen.”, aldus Kaper.
Van de takken van sport die in 2014 minder vaak worden beoefend dan in 2013 is zwemmen de grootse daler. Er zijn gemiddeld per maand 0.6 % minder zwemmers. Dit zijn circa 92.000 minder beoefenaars dan vorig jaar. Andere grote dalers zijn aerobics, schaatsen, bowling en skaten/skeeleren.
Vakantiedipje in sporten
Door het jaar heen zijn er grote verschillen waarneembaar in sportdeelname. In de zomer en in december wordt er relatief weinig gesport. Dit komt met name door de vakanties, waarin sportcompetities stil liggen en sportclubs dicht zijn. De pieken in sportdeelname zitten in april en november. Dit zijn de maanden waarin alle trainingen en sportcompetities juist volop draaien en er geen vakanties zijn.
Fanatiekste sporters
Doelgroepen die significant meer sporten zijn mannen (+180.000), 31 t/m 44 jarigen (+120.000) en ouderen in de leeftijd 64 t/m 80 jaar (+80.000). Kaper: “In de afgelopen jaren hebben we vanuit de sport gefocust op deze doelgroepen. De inspanningen die sportaanbieders hebben gedaan om mensen uit deze groepen aan het sporten te krijgen lijken dus te werken.”
Het aantal jongeren (5-18 jaar) dat regelmatig sport is ten opzichte van 2013 ongeveer gelijk gebleven, circa 2,3 miljoen. Opvallend is dat de sportdeelname onder jongens licht daalt, terwijl deze onder meisjes uit de leeftijd 5 tot 18 jaar juist licht stijgt. Kaper: “Een verrassende uitkomst die we niet hadden verwacht en waar we op dit moment ook nog geen verklaring voor hebben. Samen met Achmea gaan we dit verder onderzoeken. Overigens is het percentage jongeren dat sport heel hoog, zo’n 75 procent.”
Gezondheid, fitheid en vitaliteit…
…zijn de belangrijkste redenen om te sporten. Ook geeft een deel van de mensen meer prioriteit aan sporten door er meer tijd of geld voor te reserveren. Voor een ander deel van de mensen zijn tijd en geld juist redenen waarom ze in 2014 minder zijn gaan sporten.
Meer informatie (o.a. download Gfk rapport): www.nocnsf.nl