Zorgen om behoud en beheer van fiets- en wandelroutes

Belangenorganisaties Wandelnet en Fietsplatform maken zich zorgen om de recreatieve routestructuur in ons land. Tot 2013 leveren provincies financiële bijdragen, daarna is de situatie onzeker. In aanloop naar de Natuurtop op 22 juni vragen beide partijen aandacht voor deze situatie: want wandelen en fietsen zijn de populairste buitenactiviteiten in Nederland. De belangenorganisatie zien ook dat voor de instandhouding en ontsluiting van de landelijke routenetwerken en het hiermee verbonden regionale routeaanbod, landelijke coördinatie onmisbaar is. Beleid en financiering van het Rijk en/of de provincies is hiervoor nodig.

fietser
Natuurorganisaties onder druk
Ook andere partijen die bijdragen aan financiering en instandhouding van de routestructuren staan onder druk. Zo hebben natuurbeherende organisaties al eens laten weten dat de recreatieve voorzieningen niet de hoogste prioriteit hebben in tijden van bezuinigingen. Er wordt op dat gebied al volop gezocht naar nieuwe combinaties met partijen uit horeca en recreatie. (Zie voorbeeld Mastbos Breda)

Wandelen en fietsen
Voor ruim 6,6 miljoen wandelaars en 8,5 miljoen fietsers is ‘natuurbeleving’ een belangrijke motivatie om eropuit te trekken. Gelukkig kent Nederland een landelijk routenetwerk voor wandelen en fietsen van respectievelijk 9.500 en 4.500 kilometer. Wandelnet en het Fietsplatform ontwikkelen en beheren al meer dan 25 jaar Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW®) en Landelijke Fietsroutes (LF-routes).

Natuurtop
Op 22 juni a.s. praat Staatssecretaris Dijksma van het Ministerie van Economische Zaken samen met betrokken organisaties over de toekomst van het Natuurbeleid in Nederland. Ook Wandelnet en Fietsplatform nemen deel aan deze Natuurtop en vragen in aanloop ernaar aandacht voor de landelijke routenetwerken.

In aanloop naar de natuurtop hebben de belangenbehartigers aan diverse betrokkenen de vraag voorgelegd: ‘Als ik fiets- en wandelminister was, dan zou ik…’. Bas Hoogland, van Landal GreenParks is één van de insprekers. Hij antwoordde: “Als ik minister voor ‘wandel en fiets’ was, dan zou ik de toeristenbelasting meer aanwenden voor deze zaken zodat toeristen onbekommerd kunnen genieten!” Zie hier nog meer reacties

24 Uur van de Natuur
Tegelijk met de Natuurtop is er op 22 juni een grote publieksactie: De 24 uur van de Natuur. Hierbij staat een etmaal lang de natuur in de spotlight. Alle partijen die de natuur omarmen brengen deze zaterdag hun publieksactiviteiten extra onder de aandacht. Ook Wandelnet en Fietsplatform doen mee.

Meer informatie:
www.fietsplatform.nl
www.wandelnet.nl

Later toegevoegd: Staatssecretaris Dijksma is vrij duidelijk over de verantwoordelijkheid van de Landelijke overheid; die is overgedragen aan provincies. Zie de beantwoording van de kamervragen over fiets en wandelstructuur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *