Subsidie voor 27 projecten plattelandsontwikkeling in Zeeland

De Provincie investeert in het Zeeuwse platteland en de (toeristische) beleving daarvan. Daarom hebben Gedeputeerde Staten opnieuw 27 projecten aangewezen die een subsidie ontvangen vanuit het Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2 (POP2). Na afronding van eerdere POP-projecten bleek er nog € 540.000,– beschikbaar. Bij twee projecten draagt de Provincie € 20.000 bij vanuit de eigen middelen. Dat geldt voor de restauratie van het varend erfgoedschip Boreas en een webapplicatie waarmee recreatieondernemers een toeristische nieuwsbrief kunnen maken.

(foto: camping Wachtsluis, Zeeuws Vlaanderen)
(foto: camping Wachtsluis, Zeeuws Vlaanderen)

De Europese regeringsleiders hebben tussen 2007 en 2013 een aanzienlijk bedrag uitgetrokken voor de versterking van het platteland in Europa. Ook Zeeland profiteert daarvan. In het landelijk gebied zijn de afgelopen jaren tal van projecten uitgevoerd met Europese subsidiegelden uit het zogeheten Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Projecten die met een POP-subsidie gerealiseerd zijn, richten zich onder andere op het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsactiviteiten op landbouwbedrijven, verbetering van de leefbaarheid of verbetering van de recreatieve beleving.

Extra inzet op toerisme en maritiem erfgoed
De Europese Unie betaalt niet alle kosten van het programma, maar draagt 50% bij bovenop de nationale en regionale overheidsuitgaven voor plattelandsbeleid. Bij twee projecten draagt de Provincie een extra steentje bij vanuit de eigen middelen. Dat geldt voor restauratie van het schip Boreas en een applicatie waarmee recreatieondernemers een toeristische nieuwsbrief op maat kunnen maken.

Restauratie van steekhengst Boreas
De Boreas is de laatste nog bestaande steekhengst en is gebouwd rond 1900. De Hollandse hengst of steekhengst is een scheepstype dat is ontstaan in het grensgebied van de Zeeuwse delta en het Zuid-Hollandse rivierengebied. De Boreas was tot kort voor de tweede wereldoorlog in gebruik als vissersvaartuig. In 2008 kwam het schip in bezit van de Stichting Behoud Hoogaars. Het vaartuig is een uniek stuk maritiem erfgoed.

Toeristische nieuwsbrieven op maat
Met de web-to-printprintapplicatie kunnen Zeeuwse recreatieondernemers informatie uit de toeristische database gebruiken om een nieuwsbrief te printen in eigen huisstijl. Zo kan de gebruiker zijn gasten dagelijks voorzien van actuele tips. De content wordt aangepast aan de locatie van de ondernemer, de datum en het weer. Denk aan leuke stukjes over vogels kijken of watersportmogelijkheden. Daarnaast kan de gebruiker eigen teksten invoeren. Dit kunnen eigen evenementen zijn, maar ook informatie over de accommodatie.

Het verbeteren van de recreatieve infrastructuur is een businesscase van de Economische Agenda. Het aanbieden van toeristische informatie op maat past bij de rol van GS om samenwerking en innovatie te stimuleren.
Overzicht eerdere POP-projecten op kaart

Voorafgaand aan de huidige subsidietoekenning zijn de afgelopen jaren ongeveer 200 POP-projecten uitgevoerd, die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Zeeuwse platteland. Provincie Zeeland heeft een interactieve kaart ontwikkeld, die een overzicht geeft van al deze projecten. U kunt deze bekijken via http://loket.zeeland.nl/subsidies/platteland/pop2/kaart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *