Staatsbosbeheer krijgt ruimte voor een ondernemender rol

De rol van Staatsbosbeheer is aan het veranderen; van een overheidsorganisatie die volledig afhankelijk was van overheidsbijdragen naar een maatschappelijke onderneming. Dat werd op 4 december bekrachtigd met het ondertekenen van het convenant “Staatsbosbeheer, een maatschappelijke onderneming” door staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen.

(Educatieve) spelletjes in bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug
(Educatieve) spelletjes in bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

Herpositionering
Dit convenant is een uitwerking van de door het kabinet gekozen herpositionering van Staatsbosbeheer. De juridische positie van Staatsbosbeheer blijft hetzelfde, maar de organisatie krijgt meer ruimte om de eigen inkomsten en de betrokkenheid van burgers en bedrijfsleven te vergroten. Staatssecretaris Dijksma: ‘Dit convenant geeft invulling en wijst op ieders verantwoordelijkheid. Het maakt van Staatsbosbeheer een organisatie passend bij de huidige tijd, klaar voor de toekomst. Staatsbosbeheer krijgt hiermee de ruimte om zich als maatschappelijke organisatie te bewijzen.’

Vergroten inkomsten
Staatsbosbeheer krijgt meer mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren. Deze komen ten goede aan activiteiten met een maatschappelijk belang, waar vanuit overheidsfinanciën minder geld voor is, zoals educatie, jeugd, de Buitencentra, recreatieve voorzieningen en handhaving en toezicht.
Naast het vergroten van inkomsten uit bestaande activiteiten zoals duurzame grondstoffen, samenwerking met ondernemers en vanuit recreatie en toerisme, krijgt Staatsbosbeheer de mogelijkheid om een fonds op te richten om de financiële betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven te stimuleren.

bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug
bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer de mogelijkheid om financiële reserves op te bouwen om tegenvallers beter op te vangen en meer mogelijkheden te hebben om te investeren in de natuur. Sylvo Thijsen: ‘Staatsbosbeheer bestaat ruim 115 jaar, met deze afspraken kunnen we weer lang vooruit. We werken niet alleen voor, maar ook mét alle Nederlanders. Dit convenant geeft ons meer mogelijkheden om de eigen inkomsten te vergroten, maar vooral om meer te ondernemen met ondernemers in de streek op onze terreinen.’

Grond
Met dit convenant krijgt Staatsbosbeheer de ruimte om strategisch portefeuillebeheer te introduceren; op een handige manier gronden inzetten waardoor wordt bijgedragen aan gebiedsopgaven onder regie van de provincies, grotere aaneengesloten natuurgebieden te creëren en een sterkere band met de streek op te bouwen.

Bron: persbericht Staatsbosbeheer

Zie ook:
Presentatie Sylvo Thijsen tijdens de Nationale Netwerk Lunch voor recreatiebedrijven (17 nov 2014)
Interview met Sylvo Thijsen in maart 2014
Interview met de ontwikkelaar van de commerciële schil binnen de bezoekerscentra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *