Nationale parken: de nieuwe benadering

De kracht achter de Nationale Parken is dat het een organisatorisch bindende factor is; het bindt partijen die in het gebied werken. We noemen het ook wel het collectief geweten van een gebied. Per 1 januari 2013 verandert de financiering: de rijksbijdrage verdwijnt. Moeten deze Nationale Parken dan ook verdwijnen uit het beeld van Nederland als gevolg van het verdwijnen van de financiële bijdrage van overheden? Wat heeft dit als gevolg voor de ondernemers binnen de Nationale Parken? Daniëlle van den Heuvel van ZKA Consultants & Planners gaat in op deze problematiek en geeft haar visie op deze opgave.

Een Nationaal Park is eigenlijk een soort van nationaal eigendom waarin iedereen het recht heeft om te genieten van de rust en ruimte. Daarnaast vormt het Nationaal Park een fundament voor wonen, werken en recreëren in de regio. Nederland heeft twintig Nationale Parken. Het zijn aaneengesloten natuurgebieden met een oppervlakte van tenminste duizend hectare, een totaaloppervlak van ruim 130.000 hectare in heel Nederland. “Veelal is de lokale economie volledig afhankelijk van de Nationale Parken. De parken beschikken over een breed draagvlak en betrokkenheid bij instanties en ondernemers in het gebied. Wanneer de financiële bijdragen verdwijnen zien wij grote gevolgen voor deze bedrijven. Opgebouwde samenwerkingen en maatschappelijk draagvlak verdwijnen. Anticiperen is dus noodzakelijk” aldus Daniëlle van den Heuvel.

Ontwikkelplan
Wij hebben voor Nationaal Park Weerribben-Wieden een strategisch ontwikkelplan opgesteld. Bestaande taken en financiering worden voortgezet, maar, op een andere manier en in een andere opzet uitgevoerd. Een brede samenwerking, een netwerkorganisatie, is het doel.
Voor ons is het bestaansrecht van Nationale Parken duidelijk maar wij zijn van mening dat er een andere opzet nodig is voor bewerking van de markt. “Wij vinden het belangrijk dat een Nationaal Park zelfstandig kan opereren zonder ‘afhankelijk’ te zijn van goedkeuringen van overheden of derden om haar activiteiten te ondernemen. Ook een vergaande samenwerking met andere partijen is van belang. Met de nieuwe gebiedsorganisatie is het mogelijk om, denkend vanuit de kwaliteiten van het gebied, samen nog meer te bereiken.” zegt Daniëlle van den Heuvel.

Wij gebruiken onze expertise bij het meedenken en ontwikkelen van een nieuw strategisch ontwikkelplan voor Nationale Parken. Wij denken dat het ook voor andere gebieden interessant is om te werken naar een eigen specifieke netwerkorganisatie waarbij wordt gehandeld vanuit een duidelijke, integrale missie en visie waarbij door het gebied gestelde ambities richtinggevend zijn.

Interesse of wilt u meer informatie? Neem contact op met Daniëlle van den Heuvel, d.vandenheuvel@zka.nl van ZKA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *