Op woensdag 17 april heeft Gedeputeerde Bert Pauli op feestelijke wijze het netwerk van Brabantse Natuurpoorten geopend. De eerste tien locaties werden in het zonnetje gezet bij De Drie Linden in Drunen, op steenworp afstand van de Loonse en Drunense Duinen. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten groeit de komende jaren naar circa dertig locaties in 2015.
Brabantse Natuurpoorten zijn herkenbare knooppunten in de natuur, waar de bezoeker altijd een vast aantal faciliteiten vindt. Zo is er altijd parkeergelegenheid, een horecavoorziening, een informatiebord met fiets- en wandelroutes en informatie over de natuur en cultuurhistorie in de omgeving aanwezig. Het gaat om de volgende tien locaties:
- Natuurpoort Nederheide (Milheeze);
- Natuurpoort Herperduin (Oss);
- Natuurpoort Fort Altena (Werkendam);
- Natuurpoort De Heksenboom (Sint Anthonis);
- Natuurpoort De Peelse Heide (Reusel – De Mierden);
- Natuurpoort Lievensberg (Bergen op Zoom);
- Natuurpoort De Vresselse Hut (Sint-Oedenrode);
- Natuurpoort De Peel (Deurne);
- Natuurpoort Herberg Manege van Loon (Loon op Zand);
- Natuurpoort De Drie Linden (Drunen).
Van de bovenstaande tien locaties, zijn er inmiddels zeven volledig gereed als Brabantse Natuurpoort. Aan de realisatie van de Natuurpoorten De Peel, Herperduin en Herberg Manege van Loon wordt op dit moment nog gewerkt.
Recreatie stimuleren en kwetsbare natuur ontlasten
Bert Pauli, Gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur van de provincie Noord-Brabant, is enthousiast: “Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten stimuleert recreatie, ontlast kwetsbare delen van de natuur en heeft een positieve uitwerking op het leef- en vestigingsklimaat. Het is dan ook een belangrijke peiler binnen het provinciale vrijetijdsbeleid.” De provincie stuurt in haar beleid daarnaast sterk op aandacht voor ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. Die kwaliteit moet ook zichtbaar zijn bij de Brabantse Natuurpoorten als entree van een natuurgebied.
Herkenbare sleutel
De bezoeker herkent een Brabantse Natuurpoort aan het sleutelicoon. Op de meeste poortlocaties prijkt een vier meter hoge stalen sleutel. “Maar de sleutel komt straks ook terug in de communicatie en productontwikkeling,” aldus projectleider Ewout Sanders van Vrijetijdshuis Brabant. Wie meer informatie wil, kan de website www.natuurpoorten.nl bezoeken. “De tien locaties hebben ieder een eigen webpagina met daarop praktische informatie, een activiteitenagenda en fiets- en wandelroutes in de omgeving.”
Meer informatie: www.natuurpoorten.nl