Budget voor toegankelijk maken gebieden Natuurmonumenten

Dankzij een extra bijdrage (€ 1,9 miljoen) van de Postcode Loterij kan Natuurmonumenten in 2016 een project uitvoeren waarbij 40 natuurgebieden toegankelijker worden gemaakt. Dat werd bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij.

toegankelijkheid
dilemma’s in toegankelijkheid voor mens en ontoegankelijkheid voor wild.

In samenwerking met belanghebbenden
Nederland telt ruim vier miljoen mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, lichamelijke aandoening of gezondheidsklachten. Zij ervaren veel obstakels bij het bezoeken van natuurgebieden. Dankzij de bijdrage kunnen aanpassingen worden gemaakt op het gebied van bereikbaarheid, oriëntatiemogelijkheden en informatie. Natuurmonumenten werkt hierin samen met partners die zich inzetten voor de belangen van mensen met een beperking, zoals het Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, NSGK en het Kenniscentrum Groen & Handicap. En ook met de doelgroep zelf. Samen wordt gekeken naar bijvoorbeeld parkeerplaatsen, fysieke barrières zoals wildroosters en het trainen van natuurbeheerders zodat zij ook deze doelgroep op de juiste manier kunnen laten genieten van de natuur.

Concrete aanpassingen + informatie
Op haar website noemt Natuurmonumenten al enkele maatregelen die direct effect hebben op de toegankelijkheid van een natuurgebied, zoals:

  • korte, aantrekkelijke routes (tussen 2 en 4 km)
  • verharde en extra brede paden, geschikt voor rolstoel, rollator en scootmobiel
  • extra bankjes om uit te rusten
  • begaanbare bruggen en steigers
  • goede bereikbaarheid
  • voldoende parkeerplaatsen voor invaliden
  • invalidentoiletten

Naast de investering in aanpassingen ziet Natuurmonumenten ook het belang van het goed informeren over de aanwezige voorzieningen. Op de website, op panelen en in de route-app komt op termijn o.a. informatie beschikbaar over o.a.:

  • soort ondergrond van de wandelpaden (zand, klei, grind)
  • aanwezigheid van hellingen en hellingshoeken
  • aantal rustplekken (en aanduiding van de locatie)
  • aanwezigheid van klaphekken, wildroosters of andere obstakels

Meer informatie:
www.natuurmonumenten.nl
Kenniscentrum Groen en Handicap (specifiek voor toegankelijkheid natuurgebieden)

Toegankelijkheid is samenwerken (red)
Voor iemand met een beperking is het belangrijk om te weten waar hij/zij makkelijk terecht kan. De toegankelijkheid van een natuurgebied past daar bij. Voor wie een vakantieregio uitzoekt houdt die toegankelijkheid niet op bij het bosgebied. Ook de toegankelijkheid van accommodaties en horeca in en rondom het natuurgebied spelen dan een rol. Een toegankelijk natuurgebied is in feite een open uitnodiging aan de buren van het natuurgebied om ook rekening te houden met toegankelijkheid. Maak zeker ook op je eigen website en vermelding van de toegankelijkheid van de natuur in de omgeving.
Ondernemers die aan de slag willen met toegankelijkheid kunnen informatie vinden op:
Pleisureworld Trendraport toegankelijkheid en zorg
Trendboek All Inclusive van Wijzijnzet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *