Betaald parkeren bij natuurgebieden geen concreet plan

De Telegraaf meldde vorige week dat Natuurmonumenten parkeergeld gaat heffen bij grote gebieden. Dit is nog geen concreet plan. Wel is betaald parkeren een van de manieren waarmee geld kan worden vrijgemaakt voor de bescherming van natuur. Ook bij Staatsbosbeheer was men geschrokken van de chocolade krantekoppen in De Telegraaf over betaald parkeren bij natuurgebieden.

betaald parkerenEerder dit jaar kondigden Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De12Landschappen aan nauwer te gaan samenwerken. Door de samenwerking houden zij meer geld over om te investeren in hun doel: de aankoop en bescherming van natuur in Nederland. Dit is ook hard nodig. De soortenrijkdom neemt in Nederland rap af. Het behouden van kwetsbare natuur is niet gratis. Natuurorganisaties zoeken daarom naar alternatieve financieringsbronnen.

Het heffen van parkeergeld is een van de opties waar Natuurmonumenten aan denkt om extra inkomsten te werven. Als we doorpraten met Staatsbosbeheer over de plannen, dan blijkt dat betaald parkeren ook om andere redenen goed moet worden bekeken. Als sommige gebieden betaald en andere gratis te bezoeken zijn, dan heeft dat invloed op het aantal bezoekers. Het is dan ook van belang dat natuurbeherende organisaties de plannen op elkaar afstemmen.

Betalingsbereidheid
Uit een onlangs uitgebracht onderzoek naar betaald parkeren in winkelgebieden bleek dat de bezoekers nauwelijks wegblijven van een bestemming, mits de tarieven op een beschaafd niveau blijven. De aantrekkingskracht (van een winkelgebied) wint het van de financiële drempel van parkeren. In diverse recreatiegebieden is betaald parkeren overigens al jaren van kracht. (bijvoorbeeld recreatiegebied Het Twiske, boven Amsterdam.) Daar werd bij de invoering gesteld dat het recreatiegebied is bedoeld voor omwonenden die makkelijk op de fiets kunnen komen. Wie kiest voor het comfort van de auto wordt om een bijdrage gevraagd.

Natuurorganisaties zijn daarnaast ook volop bezig om nieuwe inkomstenmodellen te ontwikkelingen, bijvoorbeeld via houtoogst, biomassa en vakantiehuisjes.

Meer informatie:
Natuurmonumenten
Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *