Winnaars Diamond Theme Park Awards 2014 zijn bekend

De Diamond Theme Park Awards is een bijzonder uitgebreide verkiezing onder liefhebbers / fans van attractieparken en dierentuinen, met prijzen in veel uiteenlopende categorieën. (net als de oscaruitreiking voor films). De focus ligt vooral op parken in de BeNeLux. De Efteling en de Plopsa Groep waren de grootverdieners met beiden maar liefst zeven Awards; Bij Plopsa werden die prijzen vooral door het park in De Panne binnengehaald. Dit jaar brachten 40.000 mensen hun stem uit.

De Diamond Theme Park Awards 2014 werden als volgt verdeeld:

Wickyland - De grote golf, Plopsa De Panne
Wickyland – De grote golf, Plopsa De Panne

Beste pretpark
in NL: De Efteling
in BE: Plopsaland De Panne

Algemeen Directeur Steve Van den Kerkhof van Plopsa: “Dit is een bekroning voor het hele Plopsa-team. We blijven hard werken om deze nummer 1 plaats te behouden”.

Meest kindvriendelijke park
in NL: De Efteling
in BE: Plopsaland De Panne

Reactie van Plopsa: “Wij hielden rekening met de voorzieningen in het park, zoals aangepaste kindertoiletten, buggyparkings en mogelijkheden om luiers te verversen, maar ook met de mate waarin het pretpark zich verplaatst in de leefwereld van kinderen. Het aanbod aan attracties, shows, meet&greets en de mogelijkheid tot het schminken van kinderen spreken tot de verbeelding.”

Park met de beste evenementen
in NL: De Efteling
in BE: Plopsaland De Panne

Beste Halloween evenement
in NL: Fright Nights, Walibi Holland
in BE: Zombie Celebration, Walibi Belgium

Beste achtbaan
in NL: Troy, Toverland
in BE: Anubis the Ride, Plopsaland De Panne

Parkmanager Wim Wauters van Plopsa verklaart het succes van de attractie.“De achtbaan werd in 2009 gebouwd en glijdt soepel over de metalen rails. Het verrassingseffect waarbij je in 2 seconden tot een snelheid van 90 km/u gelanceerd wordt, is zeer geliefd bij coasterliefhebbers. De mooi gethematiseerde ingang is zeker ook een plus“,

Beste waterattractie
in NL: De Vliegende Hollander, De Efteling
in BE: Indiana River, Bobbejaanland

Beste Thrill Ride
in NL: Space Shot, Walibi Holland
in BE: Sledge Hammer, Bobbejaanland

Beste attractie met een concept
in NL: Droomvlucht, De Efteling
in BE: Challenge of Tutankhamon, Walibi Belgium

Djengu River, Toverland
Djengu River, Toverland

Beste nieuwigheid 2013
in NL: De Magische Vallei, Toverland
in BE: Wickyland, Plopsaland De Panne

Een toelichting vanuit Toverland: “De Magische Vallei werd op 26 april 2013 geopend. De totale investering bedroeg 14 miljoen. Het gebied bevat acht nieuwe attracties waaronder een wildwaterbaan, een achtbaan met draaiende karretjes en een betoverende fonteinenshow. De waardering voor het themagebied blijkt niet alleen uit de diverse internationale prijzen, Mede dankzij de komst van de Magische Vallei steeg het aantal bezoekers van Toverland van 505.000 in 2012 naar 621.000 in 2013.”

Een toelichting vanuit Plopsa De Panne: “We hebben hard gewerkt om de leefwereld van Wickie zo goed mogelijk weer te geven. De waterattractie Wickie The Battle en De Grote Golf zijn immens populair”, zegt Parkmanager Wim Wauters, ”De themazone is dit jaar volledig afgewerkt. Er werd een Vikinghuis met 2 horecapunten en een winkel bijgebouwd. Het maakt de beleving compleet, bezoekers wanen zich voortaan in een echt Vikingdorp als ze de nieuwe themazone betreden.”

Droomvlucht boselfje in De Efteling
Droomvlucht boselfje in De Efteling

Mooiste park
in NL: De Efteling
in BE: Pairi Daiza

E-Award (website, social media, apps)
in NL: De Efteling
in BE: Plopsaland

Een toelichting door Digital Manager Sebastien Momerency van Plopsa: ““We vertrekken steeds vanuit het standpunt en de leefwereld van onze bezoekers bij het vernieuwen van onze site, bij het ontwikkelen van apps en natuurlijk ook bij onze Facebookactiviteiten. Vorig jaar introduceerden we de Plopsaland App. Vandaag gebruikt 10 procent van onze bezoekers de app. Ook de website kreeg een nieuwe look&feel. De weergave is geoptimaliseerd voor elk toestel. De site registreert jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers. Ze omvat de 5 Plopsa-parken: Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden (NL) en Holiday Park (DE). Ook de Plopsa-Facebookpagina omvat alle Plopsa-parken. Ze telt vandaag 160.000 fans.”

Beste fansite
in NL: De Eftelist
in BE: Plopsa Fansite

Beste Dierenpark
in NL: Safaripark Beekse Bergen
in BE: Pairi Daiza

Een toelichting door De Beekse Bergen: “Safaripark Beekse Bergen is hét grootste Afrikaanse wildlife park van Nederland. Het park opent op dinsdag 29 april 2014 een compleet nieuw Afrikaans dierenverblijf met onder andere nijlpaarden en krokodillen. De bouw van dit verblijf en het transport van de nieuwkomers betreft de grootste investering voor het safaripark tot nu toe. In 2013 opende het park een verblijf voor een zeldzaam, uniek en relatief onbekende diersoort: de okapi.”

Mooiste Dierenverblijf
in NL: De Savanne, Diergaarde Blijdorp
in BE: La Terre des origins, Pairi Daiza

Mooiste geboortemoment
in NL: Koningspinguin, Diergaarde Blijdorp
in BE: Aarvarken, Zoo Antwerpen

Beste pretpark van Europa:
1. Europa Park in Duitsland
2. De Efteling
3. Disneyland Parijs

Beste Attractie in Europa
Expedition G-force, Holiday Park Germany (Plopsa Groep)

Beste Nieuwigheid in Europa
The Smiler, Alton Towers (UK)

Beste slaapgelegenheid in Europa
Hotel Colosseo, Europa Park (Du)

Huracan_001_LRVakjuryprijs
De prijs ging dit jaar naar Bellewaerde Park in België, dat in 2013 o.a. de nieuwe attractie Hurracan introduceerde. Een woordvoerder van Bellewaerde laat weten: “Voor Bellewaerde is het winnen van deze prijs een erkenning voor de inspanningen die dagelijks gebeuren om families en vrienden samen authentieke en onvergetelijke momenten te laten beleven. Sinds de opening behoort Huracan tot de top 3 van de populairste attracties in Bellewaerde. Eind vorig jaar werd ook de marketingcampagne voor Huracan als één van de drie beste ter wereld bekroond.”

Spotlight Award
Deze prijs gaat naar een persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de attractiesector. De prijs gaat naar Eric Domd van PAiri Daiza. Deze flamboyante ondernemer realiseerde een forse uitbouw van zijn dierenpark en wist o.a. twee reuzenpanda’s naar zijn park te krijgen voor de komende 15 jaar.

Lifetime Achievement
Dominique Fallon van Walibi Belgium

Pretwerk.nl neemt deel in de vakjury van de Diamond Theme Park Award, samen met vooral veel fansites. Meer informatie: www.diamondthemeparkawards.com/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *