Vernieuwd nijntje museum nu écht voor kinderen

Afgelopen weekend is het vernieuwde nijntje museum in Utrecht geopend. Leerzaam kinderspel staat nu helemaal centraal. De museale opstelling over Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje, is verplaatst naar het naastgelegen Centraal Museum. Het nijntje museum is hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken. Samen met nijntje en haar vriendjes gaan zij op avontuur in de wereld in het klein.

nijntje museumDe wereld in het klein
De vrolijke wereld van nijntje begint bij haar thuis, direct nadat je het museum binnenstapt. Daarna neemt ze je mee op ontdekkingstocht, steeds verder de wereld in. Van het bos en de straat tot de dokter en de dierentuin.

Leer de papegaaien praten in de dierentuin, of zoek de muizen die zich hebben verstopt in de hokken van de wilde dieren. Op bezoek bij de dokter test je je oren en je ogen. Bij nijntje thuis bak je een taart in de keuken en stop je nijntje in haar bed. Welterusten nijntje, het was een onvergetelijk avontuur!

In 32 van de 124 prentenboeken die Dick Bruna (Utrecht, 1927) maakte, speelt nijntje de hoofdrol. Hierin maakt ze actief kennis met de wereld om haar heen, vaak samen met haar familie en vriendjes. Bruna’s figuurtjes en hun avonturen zijn voor kinderen heel herkenbaar. Hij geeft kinderen bewust de ruimte om hun eigen fantasie in te vullen. Deze filosofie vormt de basis van het nijntje museum.

Internationaal populair
De ontwerpen Dick Bruna staat ook internationaal hoog in aanzien. Vandaar dat nijntje en Dick Bruna grote aantrekkingskracht uitoefenen op fans van over de hele wereld. Vooral in Japan is nijntje bijzonder populair. Voorheen was de oude studio van Dick Bruna in hetzelfde pand gevestigd als het speelgedeelte met Nijntje. Nu, na de verbouwing, is het museale deel, inclusief studio en het ‘andere werk’ van Bruna opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.
Veel (volwassen) fans/toeristen zullen beide delen willen bezoeken; en de teksten in de tentoonstelling zijn ook meertalig opgesteld (Nederlands, Engels en Japans) Aan de prijsstelling van het nijntje museum is af te lezen dat nijntje bedoeld is voor kleine kinderen (2-12 jaar: € 7,50 en 13 jaar en ouder: € 2,50.) De zeer fotogenieke omgeving van het kindermuseum zal ongetwijfeld een magneetwerking hebben op toeristen die een selfie met nijntje willen maken.

Meer informatie: www.nijntjemuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *