Tevreden Artis, ondanks licht teruglopend bezoek

2014 was in veel opzichten een groots en zeer succesvol jaar voor Natura Artis Magistra. In 2014 bezochten in totaal 1.314.402 mensen het Artis-park en Micropia. Dat is net iets minder dan in 2013 (1.378.000) Het nieuwe café-restaurant de Plantage, dat in september de deuren opende, ontving meer dan 50.000 gasten. De ruim honderdduizend bezoekers van het vrij toegankelijke Artisplein met het Hollands polderlandschap zijn niet in de bezoekcijfers meegenomen.

Het beerdiertje (stam Tardigrada) kan in de meest extreme omstandigheden overleven. Foto Micropia, Wim van Egmond
Het beerdiertje (stam Tardigrada) kan in de meest extreme omstandigheden overleven. Foto Micropia, Wim van Egmond

Micropia
Het hoogtepunt was de opening van Micropia op 30 september door Hare Majesteit Koningin Máxima. Micropia is ’s werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Zij zijn het machtigste, meest succesvolle en tegelijk het kleinste leven op aarde. Ieder mens draagt anderhalve kilo microben met zich mee. Naast de vele bezoekers hadden ook de nationale en vooral ook internationale media ongelofelijk veel aandacht voor de komst van deze wereldprimeur. Ook het recente kusonderzoek (gemiddeld wissel je tijdens een tongzoen 80 miljoen bacteriën uit), onder leiding van prof.dr.ir. Remco Kort, ging de hele wereld over.

Micropia wil een breed publiek enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Hiermee haakt Micropia in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences.

Bezoekers genieten van het nieuwe en vrij toegankelijke Artisplein. Foto Artis, Maarten van der Wal
Bezoekers genieten van het nieuwe en vrij toegankelijke Artisplein. Foto Artis, Maarten van der Wal

Artisplein
Met de opening van het Artisplein op 8 september werd een mijlpaal bereikt in de grootschalige vernieuwing van Artis. Het vrij toegankelijke plein is sindsdien al door meer dan honderdduizend bezoekers in gebruik genomen. Aan het plein liggen twee rijksmonumenten van allure: het Groote Museum (1851-1854) en de net gerestaureerde Ledenlokalen (1870-1893). In de Ledenlokalen bevinden zich onder meer het nieuwe café-restaurant de Plantage, Studio Artis, Micropia en historische zalen. Aan de parkzijde wordt het plein afgesloten door een fontein, de ‘Watertafel’. Die loopt parallel aan de Hollandse Polder, een monumentale volière met daarin onder andere de grootste collectie lepelaars (Platalea leucorodia) ter wereld. Het Artisplein wil laten zien dat Artis naast park in de stad ook ‘stad’ in het park is. Cultuur en natuur voeden elkaar.

Bron, en meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *