Sprookjeshof; Kleine details zorgen voor groot onderscheid

De Toeristische Innovatiedag van Pleisureworld op 6 maart 2012 gaf een bijzonder kijkje achter de schermen van De Sprookjeshof in het Drentse Zuidlaren. Hier wordt letterlijk en figuurlijk gelet op de kleintjes. Natuurlijk is het park vooral gericht op jonge kinderen. Aandacht voor kleine details zorgen er voor dat het park zich positief onderscheidt. En dat heeft grote gevolgen, want het park trok afgelopen jaar ruim 110.000 bezoekers.

de hellingbaan in de centrale kolom van het Kabouter Klauter Kasteel

Toegankelijkheid
De Sprookjeshof richt zich veel op groepen; o.a. schoolreisjes en kinderfeestjes. De familie Tolner is zich er van bewust dat de beperking van één persoon binnen de groep, de keuze voor een bestemming kan bepalen. Er wordt op diverse manieren rekening gehouden met beperkingen. Zo zijn de meeste speeltoestellen en het sprookjespark goed met de rolstoel toegankelijk. In het indoor speelpaleis is een centrale kolom met een hellingbaan van 10 graden gemaakt. Zo worden mensen met een rolstoel of moeders met een kinderwagen nergens buitengesloten.

Ook dieetwensen horen bij de toegankelijke aanpak. De foodservice is er op ingericht om met diverse dieetwensen (o.a. koemelk- en glutenallergie) rekening te houden.

Coating tegen algenaanslag.
De bosrijke omgeving zorgt er voor dat het park veel last heeft van algenaanslag. Albert Folmer: “We moeten wel twee keer per jaar het park rond om de aanslag weer te verwijderen. De algenaanslag zorgt voor een verouderde en onverzorgde uitstraling. Bij de bouw van het nieuwe indoorgedeelte ‘Het Kabouter Klauter Kasteel’ is gebruik gemaakt van een coating die algenvorming tegengaat. We hebben van de fabrikant 25 jaar garantie gekregen. Dat geeft een meerwaarde in zowel het onderhoud als de uitstraling van het gebouw.”

Andere maatregelen die zorgen voor minder onderhoud en een verbeterde beleving zijn o.a.
–          de keuze van de speeltoestellen, waarvoor geen begeleidend personeel nodig is.
–          CO2 meting in de speelhal. De luchtdoorstroming springt automatisch aan als dat nodig is.
–          Geluidsisolaties in het plafond en de zuidvleugel zorgen er voor dat het geluidsniveau aangenaam blijft.

Albert Tolner

Stressfactoren
Kent u het sprookje van Don Quichotte en de gemeentelijke molens? De aanvraag voor ‘Het Kabouter Klauter Kasteel’ heeft 12 jaar geduurd. Dat was voor de familie Tolner absoluut geen gemakkelijke tijd. Albert Tolner wil overheden graag meegeven dat dit naast de financiële consequenties ook een enorme impact heeft op de motivatie van een bedrijf: “Het is een enorme stressfactor als je voortdurend wordt tegengewerkt en geen uitzicht krijgt op een werkbare oplossing.”

Sfeerimpressie van de rondleiding:

Lezingen; inspelen op trends

Tijdens de Toeristische Innovatiedag werden er ook enkele lezingen verzorgd door sprekers die inspelen op specifieke trends.

Trendwatcher Hans van Leeuwen; De klant bepaalt
Het is de gast van je bedrijf, die in toenemende mate je succes bepaalt. Zij delen hun ervaringen, dankzij internet en mobiele applicaties  steeds makkelijker met elkaar. Andere trends die je als ondernemer niet mag negeren:
–          toegankelijkheid en zorg
–          behoefte aan authenticiteit
–          one stop shopping (complete pakketten bieden)
–          slim omgaan met korting en portalwebsites
–          experimenteren met nieuwe (online) marketingconcepten

 

Gijs Linthorst Installatietechniek; Integrale kijk op energiebesparing
Bij energiebesparing op bedrijven is er heel lang te geïsoleerd gekeken naar afzonderlijke maatregelen. Zo werd de gloeilamp vervangen door de spaarlamp. Gijs Linthorst liet zien dat je door een integrale kijk op energiestromen in je bedrijf tot hele andere oplossingen kunt komen. Het meest aansprekende voorbeeld was het koude tappilsje waarbij de koelinstallatie van de tap was gekoppeld aan de warmwatervoorziening van de douche.
Meer informatie: www.linthorst.nl

Vanderlied; Subsidieregelingen voor energiebesparing
Hendrik van der Lied ging verder waar Gijs Linthorst ophield. Voor investeringen in energiebesparing blijken er diverse regelingen te zijn. De meest gebruikte is de Energie Investerings Aftrek (EIA) belastingmaatregel. Veel ondernemers blijken slecht op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Zij werden uitgenodigd om mogelijke investeringen eens voor te leggen.
Meer informatie: www.vanderlied.nl

sprookjeshof berenshow

Christiaan Slager van AICN; Op weg naar de top (met een goede boekingsmodule)
Als ondernemer zul je steeds meer rekening moeten houden met de klant. Deze boekt op tijdstippen die hij/zij wil. En de gast wil ook snel zekerheid over de beschikbaarheid van de vakantiebestemming. Waren vroeger de online systemen alleen binnen het bereik van kapitaalkrachtige grote ondernemingen; nu kunnen ook kleinere ondernemers een pakket inzetten om zichzelf online boekbaar te maken.
meer informatie: www.tommybookingsupport.nl

Platform; Het Leukste Dagje Uit
Hans van Leeuwen presenteerde tot slot een nieuw platform voor de recreatiesector onder de naam ‘Het Leukste Dagje Uit’. De recreatiesector is voor een belangrijk deel afhankelijk van slimme internetbedrijven die een groot gedeelte van de boekingen via internet realiseren. Met dit nieuwe platform, dat o.a. gebruik maakt van internet, mobiele applicaties en een loyaliteitskaart, krijgt de ondernemer weer meer grip op zijn verkoop.
Binnenkort meer informatie op www.pleisureworld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *