Ruim half miljoen bezoekers in 13 weken tijd voor Late Rembrandt

De bijzondere tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ in het Amsterdamse Rijksmuseum heeft 520.698 bezoekers getrokken. Opvallend daarbij was dat 81% van het bezoek uit Nederland afkomstig was. Meer dan de helft van de bezoekers (54%) kwam voor het eerst naar het Rijksmuseum. De grote belangstelling zorgde wel voor wachtrijen en klachten over de zichtbaarheid van de collectie.

foto: Vincent Mentzel
foto: Vincent Mentzel

Directeur Wim Pijbes, die enkele maanden geleden nog klaagde over de drukte in Amsterdam, is over de drukte in ‘zijn museum’ minder kritisch: “Drukte en grote tentoonstellingen gaan hand in hand. Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven.” laat hij door Het Parool optekenen.

Opvallend veel jonge mensen hebben de tentoonstelling bezocht en daarmee is een belangrijke doelstelling van het Rijksmuseum bereikt: een nieuwe generatie Nederlanders kennis te laten maken met één van de grootste kunstenaars die ons land heeft voortgebracht.

Ondanks dat de tentoonstelling eerst in de National Gallery in Londen te zien was, kwam 19 % van de bezoekers uit het buitenland, waarbij de toename van het aantal bezoekers uit Duitsland (2,5 keer zoveel) in het Rijksmuseum opvallend is.

Bij het bezoekersonderzoek waardeerde maar liefst 73% van de respondenten de tentoonstelling met een 8 of hoger.

Vanwege de grote belangstelling voor Late Rembrandt werden 51 speciale avondopenstellingen georganiseerd. Het laatste weekend was het museum tot 23 uur open.

Vorige records in het Rijksmuseum stonden eveneens op naam van Rembrandt. In 1956 trok zijn werk 329.917 bezoekers, in 1969 (het vorige record) 460.489 bezoekers en in 1991 445.00 bezoekers. Na Rembrandt is de tweede best bezochte kunstenaar Jan Steen die in 1996 355.000 mensen naar het Rijksmuseum trok.

Voor het Rijksmuseum was Late Rembrandt tevens de meest kostbare tentoonstelling uit zijn geschiedenis. Mede dankzij onze sponsors en het gerealiseerde aantal bezoekers is de tentoonstelling ook in financieel opzicht positief afgesloten.

Europese museumprijs voor Rijksmuseum
Niet alleen bezoekers weten het Rijksmuseum te waarderen. Ook vakgenoten uit de museumwereld zijn onder de indruk van het museum. Het Rijks ontving daarom de prijs voor beste Museum van Europa door The European Museum Forum.

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *