Overzicht van ontwikkeling Escape Rooms in Nederland

De ‘escape room’ is een nieuwe trend in leisure-land en een opvallend snelle stijger. In 2013 zijn de eerste escape rooms in Nederland gevestigd. Eind 2015 waren er inmiddels 133 locaties en dit aantal is snel groeiende. Van Spronsen & Partners horeca – advies onderzocht dit nieuwe segment.

Excape room bij de Voltage
Escape room bij De Voltage

Wie bezoekt Escape Rooms?
De ‘escape room’ kent zijn oorsprong in de game-industrie (escape-games). Diverse spannende benamingen zijn in omloop zoals ‘escape bus’, ‘escape mission’, ‘escape house’, ‘breakout room’ en ‘real-life Xcape’. Het concept is eenvoudig; je sluit een groep mensen op in een kamer waaruit ze moeten ontsnappen door samen te werken aan het oplossen van raadsels en puzzels. De ‘escape room’ richt zich op de interessante doelgroep van particuliere en zakelijke gebruikers tussen de 25 en 45 jaar. De verwachting is dat de vraag de komende jaren nog fors zal toenemen aangezien de meeste consumenten het concept nog moeten leren kennen en wel eens iets nieuws willen proberen. Het is echter niet voor iedereen geschikt en kan als niche-voorziening worden gezien.

Sterke groeiverwachting komende jaren
Eind 2015 waren er 133 locaties in Nederland met ruim 238 kamers. Circa 25% daarvan is gevestigd bij bestaande leisure-aanbieders. Hoe spannender de locatie, hoe beter. De bedrijven zijn gevestigd in oude forten, industriepanden en andere excentrieke locaties. Een escape room vraagt relatief beperkte investeringen en vormt daarnaast een welkome aanvulling voor bestaande horeca- en leisure-aanbieders zoals pretparken, zalencentra, vakantieparken, family entertainment centers, kartbanen en indoor speeltuinen. De verwachting is dat het aanbod de komende 3 tot 5 jaar fors zal toenemen tot circa 400 bedrijven in 2020. Het is een leuke en spannende vorm van leisure. Tijdig vernieuwen en innoveren is nodig om de fanatieke spelers te blijven boeien en de markt te behouden.

Meer informatie:
brancheboekje ‘De Escape Room in beeld (pdf)
Artikel ‘Een escaperoom bouwen‘ op escaperoomsnederland.nl

Zie ook onze eerdere artikelen:
Prison Island; doorontwikkeling van de Escape Room
Escape Rooms in Zeeland breiden uit
Escape Room als succesformule voor een Family Entertainment Center

2 reacties

  1. De trend is inderdaad momenteel enorm door aan het zetten. Ook zie je dat inmiddels dat een Escape Room een steeds bekendere term wordt bij de mensen. Mijn broer en ik zijn ook helemaal fan van het concept en zijn daarom ook onze eerste Escape Room gestart in Utrecht http://escapium.nl

  2. Escapen is bijna een begrip! Daarom zijn wij van Kings & Queens de samenwerking aangegaan met Fox in a Box. Zij zijn een wereldwijd begrip als het gaat om escaperooms. In het hartje van Veenendaal zijn wij na een flinke verbouwing geopend met een sportsbar, Prison Island en 3 escaperooms met de thema’s Tesla’s Mystery, Prison Break en The Bank Job! Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens langs of bekijk onze website voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *