Family Entertainment Centers (FECs) is een nog relatief nieuw begrip in Nederland en België. De kracht van samenwerkende attracties wordt inmiddels wel breed onderkend. De Voltage in Tiburg is een van de voorlopers op dit gebied. Zij voegden recent Escape Rooms toe aan het programma. Dat werd een doorslaand succes.
Tijdens het Pleisureworld congres op 8 december deelden enkele pioniers uit deze markt hun visie op de ontwikkelingen en succesfactoren van FECs in de Benelux. Casper Dudok van De Voltage was één van de sprekers.
40 activiteiten onder één dak
Een bedrijf dat al veel langer gebruik maakt van de kracht van multi-entertainment is ‘De Voltage’ in Tilburg. In een oude Philipsfabriek worden inmiddels 40 verschillende activiteiten aangeboden. Het succes van de Escape Rooms heeft het bedrijf een beetje overvallen. Casper Dudok van De Voltage ligt toe: “Bij de start van de eerste Escape Rooms was het management nog wat sceptisch. Inmiddels wordt er druk gebouwd aan nieuwe uitdagingen. Nu zijn er nog vier escape rooms – half januari zijn dat er acht.”
Escape Rooms zijn gethematiseerde ruimtes, waar een verhaal aan vast zit. Een groep van deelnemers wordt opgesloten in de kamer en moet binnen een bepaalde tijd (45 minuten bij De Voltage) ontsnappen uit de kamer. In de kamer zijn clues en puzzels verborgen waarmee de sleutel tot ontsnapping kan worden gevonden. Het ‘ontsnap-percentage’ ligt bij De Voltage op 70%. Deelnemers betalen € 15,00 p.p.. De huidige Rooms hebben een capaciteit van maximaal 8 personen. De nieuwe ruimtes worden iets groter (10 personen maximaal)
Het ontwerp van de kamers doet De Voltage in eigen beheer. Storytelling is volgens Dudok het onderdeel dat zorgt voor de beleving. In De Voltage is gebruik gemaakt van de historie van de oude Philips-fabriek met o.a. de kamer van de bedrijfsarts, oefenruimte van de fanfare en de directiekamer.. De techniek is uitbesteed. De techniek speelt overigens wel een cruciale rol bij het commercieel succesvol exploiteren. Veel van de puzzels en aanwijzingen zijn gebaseerd op techniek. Na afloop kunnen de startinstellingen van het spel weer snel worden hersteld, waardoor er ieder uur een nieuwe groep naar binnen kan. Nog een voordeel van een goede technische aansturing is dat de vier Escape Rooms kunnen worden beheerd door één personeelslid, die via een camera alle kamers in de gaten houdt.
De komst van de Escape Rooms in het assortiment van de Voltage heeft nog een consequentie gehad. Duduk: “We merken dat we nu ook steeds meer vrouwen over de vloer krijgen. We hebben nu vooral activiteiten in huis die meer aansprekend zijn voor mannen.” Een nadeel van een Escape Room is dat je het spel maar één keer kan spelen. Daarna ken je de puzzel en is er geen uitdaging meer. Met acht Escape Rooms hoopt de Voltage voorlopig voldoende uitdaging te bieden; ook voor mensen die vaker op bezoek komen,”
Meer informatie: www.devoltage.nl