Ouderen nieuwe doelgroep voor dagattracties in Europa

Deskundigen uit de vrijetijdssector uit de hele wereld zien de vijftigplussers in onze samenleving als de belangrijkste doelgroep voor de komende twintig jaar. De vergrijzing heeft zo ook zijn positieve kant. Door de vergrijzing zal de vraag en behoeften van ouderen toenemen. RECRON gaat hier actief mee aan de slag richting haar leden en zij vindt ook dat opleidingen in de leisure sector en beleidsmakers zich volop voor deze doelgroep moeten gaan interesseren.

ferris wheelPlaats van handeling was de European Attraction Show in de RAI Amsterdam waar IAAPA (International Association Attraction Parcs) samen met RECRON (Vereniging van Recreatie Ondernemers Nederland) een themadag organiseerde voor de Family Entertainment Centers. Sprekers uit Europa en Amerika gaven hun visie op de nieuwste trends binnen de dagrecreatie.

Dierentuinen populair
Hugo Verweij, voorzitter van de bedrijfsgroep Dagrecreatie RECRON: “De groep ouderen wordt ook in Nederland steeds belangrijker voor de attractiebedrijven. Van onze bevolking heeft 45.9% de leeftijd van 50 jaar of ouder en daarmee lopen we in Europa voorop. Daarnaast heeft Nederland het hoogste aantal attractiebedrijven (bevolking en oppervlakte) in Europa. De groep ouderen is voor onze sector in de toekomst van groot belang. Nu al constateren we dat ouderen steeds meer samen met hun kinderen en kleinkinderen de attracties bezoeken. Ouderen met een goede pensioenvoorziening boeken vaak voor het hele gezin een weekendje vakantiepark en maken daar een jaarlijkse traditie van. Veel opa’s en oma’s boeken ook via bijv. vakantieveiling en groupon een goedkoop dagje uit waar ze dan samen met hun kleinkinderen heen reizen. Afstand speelt steeds minder een belangrijke rol maar prijs en kwaliteit is bepalend voor de keuze. Onder kwaliteit scoren vooral het gezellig samen zijn en ontspanning hoog. De attracties moeten iets te bieden hebben voor alle leden van de groep dus ook voor de opa’s en oma’s. Dierentuinen zijn daarbij populair. Attractiebedrijven zullen met hun toekomstplannen hiermee rekening moeten houden.” aldus Verweij.

Ook via Social Media
Ook de Belgische Prof. Erwin Taets van de Vlaamse Leisure Academie wees op het belang van de ouderen. Social media wordt een steeds belangrijker instrument voor de marketing van de vrijetijdsindustrie in Europa. Opvallend is dat juist de vijftigplussers de snelst groeiende groep is die gebruik maken van social media. Zij willen goed geïnformeerd worden over een te bezoeken attractie en laten zich ook leiden door de ervaringen van andere grootouders. Toenemende computervaardigheden bij ouderen speelt daarin een belangrijke rol.

De Amerikaanse Beth Standlee uit de Verenigde Staten wees ook op het belang van ouderen bij de beleving in een park. ‘Grandparents’ worden ook bij verjaardagsfeestjes van de kleinkinderen betrokken en gaan mee naar een Family Entertainment Center (FEC), Alleen al in Duitsland kwamen er de laatste 5 jaren zo’n vierhonderd FEC’s in de vorm van indoor speeltuinen bij.

De Canadees Steven Ryhs (FORREC) en de Nederlander Jan Maarten de Raad van Jora Vision gaven inzicht in de nieuwe trends. Nieuw in Nederland is de Yumble in Roermond waar entertainment wordt gekoppeld aan een Outlet Shopping Center en onderdeel wordt van het funshoppen. Ryhs gaf aan dat er in Azië al parken zijn die zich sterk richten op singles en sluit een dagattractie voor ouderen in de toekomst niet uit.

Bron: persbericht RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *