Ontslagen en wintersluiting Speelstad Oranje

Op 9 juli kwam via vakbond De Unie naar buiten dat er bij Speelstad Oranje ruim 50 mensen worden ontslagen; dat is driekwart van het personeel van het attractiepark. Speelstad Oranje zet alle zeilen bij om de bedrijfsvoering weer rendabel te krijgen. Het park geeft aan dat zij vanaf september 150 dagen per jaar de deuren sluiten. Tot het eind van het zomerseizoen blijft het park in ieder geval open.

speelstad oranjeHans de Jong van Vakbond De Unie: “De bezoekersaantallen lopen al jaren terug. Het pretpark heeft het moeilijk en het is überhaupt de vraag of het nog levensvatbaar is”. Ook vraagt hij zich af of de veiligheid in het park nog gewaarborgd is als er minder personeel aan het werk is. De medewerkers raken volgens hem waarschijnlijk deze zomer nog hun baan kwijt.

Speelstad Oranje erkent dat er problemen zijn: “De resultaten van Speelstad Oranje B.V. staan al langere tijd onder financiële druk. Klanten zijn terughoudend in het doen van uitgaven in de horeca en recreatie. Daarnaast neemt het aanbod van horeca en recreatie toe. Speelstad en Vakantiepark Oranje is gedurende de afgelopen jaren geconfronteerd met de gevolgen van deze ontwikkelingen. Er is sprake van dalende resultaten en er worden momenteel verliezen geleden.”

Publicatie door de vakbond
Speelstad Oranje is slecht te spreken over de actie van De Unie om het bericht over de ontslaggolf naar buiten te brengen: “Wij hadden de situatie graag eerst met het personeel besproken, maar de vakbond heeft ervoor gekozen om dit al eerder publiekelijk te maken. Inmiddels is het personeel op de hoogte gesteld door de directie.” in dagblad de Tubantia noemt Hennie van der Most de publicatie van De Unie “een rotstreek” en wellicht de doodsteek van het park: “Het vakantieseizoen is net begonnen. Nu komt het geld binnen. Hoogseizoen! Door de verhalen in de kranten over een sluiting zijn ze bij het personeel ‘allemaal van de leg’. Op de dag na publicatie hebben tien mensen zich ziek gemeld.”

Toekomst?
Het ontslag van een groot deel van het personeel is één van de maatregelen die de directie heeft genomen om het bedrijf te reorganiseren. Vanaf september 2014 worden tevens de openingstijden aangepast en is Vakantiepark en Speelstad Oranje 150 dagen per jaar gesloten. Speelstad Oranje B.V. is voornemens om in overleg met de betrokken werknemers en vakbonden te komen tot een passende oplossing.
Deze week komen de vakbonden op bezoek; naast De Unie ook FNV Recreatie, om de toekomstmogelijkheden met de directie te bespreken.

Meer informatie:

www.speelstadoranje.nl
Vakbond De Unie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *