In België is veel discussie ontstaan door een advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin zwemmen in zwembaden met chloor werd afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen. Het chloorgebruik zou leiden tot astma enz. Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer (ISBVZW) plaatst kanttekeningen bij de conclusies.
De hoge gezondheidsraad
Het advies beperkt zich tot -1 jarigen, voor oudere kinderen (boven de leeftijd van één jaar) wordt zwemmen nog altijd sterk aanbevolen, zelfs in het geval van astma. Advies nr. 8748 van de Hoge Gezondheidsraad vermeldt: “Voor deze doelgroep wegen de voordelen van zwemmen in goede hygiënische omstandigheden in gecontroleerde zwembaden sterker door dan het risico van toxiciteit verbonden aan chloor en zijn bijproducten.”
Strenge eisen
Het ISBVZW wijst er op dat er al zeer strenge richtlijnen zijn voor het gebruik van chloor en dat die door de gecontroleerde zwembaden ook prima worden nageleefd. Zo meten en controleren ze driemaal per dag een aantal parameters zoals de helderheid, de temperatuur, de pH, het vrij beschikbaar chloor en de gebonden chloor. De apparatuur en meetmethode die ze hiervoor gebruiken zijn daarenboven goedgekeurd door de afdeling toezicht volksgezondheid. Daar bovenop wordt het zwembadwater ook nog een maandelijks door een extern gespecialiseerd laboratorium bemonsterd en geanalyseerd.
Verbetermogelijkheden
Maar ook de zwemmer draagt een zekere verantwoordelijkheid. Door te douchen vóór het zwemmen – een verplichting die een aantal zwemmers helaas in de wind slaat – kunnen de zwembadbezoekers zelf een steentje bijdragen aan een lager chloorgebruik. Een bezoeker die na een warme dag komt zwemmen en die geen douche neemt vóór het baden, zal het water meer vervuilen dan een goed gewassen bader. En hoe meer vervuild het water is, hoe meer chemicaliën gebruikt moeten worden… Voor het zwemmen goed douchen is de boodschap!
Alternatieven voor chloor
Chloor heeft inderdaad een aantal minder aangename neveneffecten, maar een sluitende desinfectie van het zwembadwater is echter cruciaal voor de gezondheid van de zwemmer. Zonder desinfectie krijgen bacteriën immers vrij spel en worden infectieziekten via de zwemmers onder de bevolking verspreid. Er worden heel wat nieuwe technieken en methodes onderzocht en uitgetest, maar ook in een recent onderzoek (Best Beschikbare Tecnhieken (BBT) Zwembaden) kwam er nog geen waardig alternatief voor chloor uit de bus.
bron en meer informatie: www.isbvzw.be