Brabantse Wal is Wandelroute van het Jaar 2013

De topogids ‘De Brabantse Wal. Streekpad 17’ is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs 2013 in de Amsterdam RAI uitgekozen tot winnaar van de Wandeltrofee 2013, de prijs voor de beste wandelroute & -gids van het jaar. De uitgever van deze gids, Stichting Wandelnet in Amersfoort, nam de onderscheiding in ontvangst tijdens de beurs in de Amsterdam RAI, op zaterdag 9 februari.

cover boekje Brabantse Wal
cover boekje Brabantse Wal

De overige genomineerden voor de Wandeltrofee waren ‘Wandelpareltjes’ van Joop Duijs, ‘wandelverslaggever’ van De Telegraaf (uitgeverij RealityBites) en de ‘Dagstappersgids Antwerpen 2’ van Uitgeverij Lannoo Groep.

Steilranden
De winnende wandelroute loopt over een afstand van 112 km door het landschap van de Brabantse Wal in West-Brabant. Ze voert langs de steilranden in die regio; abrupte overgangen van hoger gelegen zandgronden naar lager gelegen zeekleipolders. Begin en eindpunt van het traject is Bergen op Zoom.

Juryrapport
De jury roemt in haar rapport de goede uitwerking van het thema ‘steilranden’, het afwisselende landschap, het nagenoeg perfecte topografische kaartwerk dat in de gids is gebruikt en de duidelijk zichtbare markeringen. “Deze route voert langs een van de mooiste en interessantste fenomenen van Nederland,” aldus het juryrapport.

Kanttekeningen
Wel plaatst de jury kanttekeningen bij de keuze om – op enkele punten – bestaande varianten van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) niet te volgen, ‘met als consequentie dat de wandelaar enkele keren een veel minder aantrekkelijk tracé – vaak ook nog verhard – moet volgen’. Ook de coverfoto en achterpagina van de gids kunnen volgens de juryleden beter. “Maar dit neemt niet weg dat de jury ‘De Brabantse Wal. Streekpad 17’ een schitterende route en topogids vindt.”

De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het wandelen in binnen- en buitenland wil stimuleren. Gidsen over wandelroutes in Nederland en Vlaanderen kunnen naar deze onderscheiding meedingen.

Bron: persbericht Fiets- en wandelbeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *