Bellewaerde Park investeert in een exotische natuurpracht

Dit voorjaar opende Bellewaerde Park het gloednieuw parkdeel “Mundo Amazonia” waar bezoekers niet normale avonturen beleven. Naast de 3 nieuwe attracties, horecapunt en souvenirwinkel wordt de nieuwe zone omgeven door een aangeplante natuurpracht. De talrijke, gigantische bomen en exotische struiken dragen bij tot de creatie van een Zuid-Amerikaanse en Braziliaanse sfeer.

Foto: Bellewaerde

Voor dit project sloeg Bellewaerde de handen in elkaar met tuin- en landschapsarchitect Geert Bossaert. De landschapsarchitect werd vanaf het begin meegenomen in het “Mundo Amazonia” verhaal. Op voorhand werd reeds uitvoerig nagedacht over de plaatsing van de bomen en struiken tussenin de nieuwe attracties en wachtrijen. Bellewaerde Park is een groen en natuurrijk park. Én dat werd absoluut doorgetrokken in het nieuw parkdeel!

Een Amazonesfeer creëren

De taak van landschapsarchitect Geert Bossaert was om vanuit het niets een Amazonesfeer te creëren. Een pittige opdracht? Dat was het zeker! Maar dankzij een goed doordacht plan is de opdracht in vervulling gegaan.

Om een Amazonesfeer te ontwikkelen, werd een biodiverse mix aan plantensoorten aangekocht en werd er in lagen gewerkt. De bovenste laag vormt het bladerdak bestaande uit 80 streekeigen bomen met een hoogte van 10 tot 18 m. Onder het hoge bladerdek vind je 70 exotische en meerstammige bomen met een hoogte van 5 tot 10 m, 30 meerstammige, exotische struiken van 3 m en een 600-tal struiken met een hoogte van 0,5 tot 2 m. Om een tot in de puntjes afgewerkt resultaat te verkrijgen, werd ook de grond bedekt met een open beplanting en een kruidlaag van ongeveer 20.000 vaste planten. Dankzij de vele, hoge bomen en de diverse lagen heerst een ruimtelijk parkgevoel.

In de Amazone is er sprake van een hoge luchtvochtigheid. Dat beleven de bezoekers ook in Mundo Amazonia. Een nevel voor de planten maakt dat er mist ontstaat, wat de Amazonesfeer versterkt. Daarnaast bevat de nieuwe zone ook een bevloeiingssysteem wat door middel van een druppelsysteem water aan de bomen geeft. Het aanleggen van drainages zorgt er dan weer voor dat er na een hevige regenbui geen water in de bodem blijft staan. Ook de waterattractie Amazonia kreeg een aangepast filtersysteem om de bladeren van de inheemse bomen te kunnen verwerken. Kortom, er werd met allerlei zaken rekening gehouden om de beplanting zo optimaal te beheren.

Foto: Bellewaerde

In Mundo Amazonia wordt naar een zo natuurlijk mogelijk effect gestreefd. Vandaar dat bomen niet worden versterkt door palen. Ze moeten zelfstandig kunnen staan en hun eigen vorm aannemen. De ultieme droom is dat er spontaan mos gaat groeien. Dat betekent dat de grond goed vochtig is én het verstrekt opnieuw de Amazonesfeer.

Een kleine ingreep met een groot verschil

“Nu de bomen er staan, is de volgende cruciale stap het beheer van de bomen”, aldus landschapsarchitect Geert Bossaert. Een maandelijkse monitoring van de planten is van uiterst belang. Reeds aan de start van het project “Mundo Amazonia” werd een vast team vastgelegd om samen de ontwikkeling van de bomen op te volgen. Onder het team vallen onder meer de kwekerijen, de aannemer Krinkels en de landschapsarchitect Geert Bossaert. Ook de groendienst van Bellewaerde volgt alles op de voet mee zodat de beplanting de komende jaren optimaal gaat groeien en bloeien.

Meer informatie: Bellewaerde.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *