Met het warme weer zoeken veel families het water op. Ook recreatiebedrijven bieden volop waterpret. Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking, met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep.
Uit onderzoek blijkt dat 83% van de ouders niet weet dat een kind geluidloos en snel verdrinkt. Afgelopen tien jaar verdronken – met en zonder dodelijke afloop – er in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 kinderen. Reden voor VeiligheidNL om in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid voorlichting te ontwikkelen over dit risico en ouders hierop te wijzen door middel van een campagne.
De campagne is bedoeld om ouders bewust te maken van de risico’s. Ook voor recreatiebedrijven kan het goed zijn om de adviezen van de campagne onder de aandacht te brengen. Dit zijn de belangrijkste adviezen voor verzorgenden van kinderen van 0 tot en met 4 jaar:
Voorkom verdrinking met de ‘4 van Veilig’ in en om water
Als ik in de buurt ben van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…
- 1. …zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien.
- 2. …laat ik mij niet afleiden, bijvoorbeeld door mijn telefoon of boek.
- 3. …blijf ik zo dichtbij mijn kind dat ik mijn kind kan aanraken (als het jonger is dan 3 jaar).
- 4. …loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat.
Meer informatie en campagnemateriaal: www.veiligheid.nl
Wie checkt jou? – Een campagne voor veilig zwemmen in open water
Ook voor volwassenen is er een campagne. Zij lopen weer andere risico’s.
Als het mooi weer is, zoeken veel mensen verkoeling in bijvoorbeeld de zee of een meer. Zwemmen in open water is heerlijk en leuk om te doen. Maar niet altijd zonder risico’s. Door stroming, golfslag, muien of plotselinge temperatuurverschillen kan een verfrissende duik zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie. Veel zwemmers zijn zich daar niet van bewust. Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de KNRM en Reddingsbrigade zwemmers die in de problemen zijn geraakt.