Bestedingen buitenlandse bezoekers aan Nederland nog niet terug op pré-corona niveau

In het derde kwartaal van 2022 bleven de bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland 4 procent achter bij het pre-coronaniveau. Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gingen besteedden daar juist 9% meer dan in het derde kwartaal van 2019. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de internationale dienstenhandel.

De Keukenhof

Buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers gaven bijna 4,8 miljard euro uit tijdens hun bezoek aan Nederland in het derde kwartaal van 2022. Ondanks het herstel in de afgelopen jaren, is dit nog steeds bijna 4 procent lager dan in dezelfde periode in 2019, toen er 5 miljard werd besteed. Er is wel een duidelijke herstel te zien t.o.v. de coronajaren 2020 (3,3 mld) en 2021 (3,1 mld).

Bestedingen in buurlanden en verre reisbestemmingen blijven in 2022 achter

Het internationale reisverkeer viel in 2020 sterk terug. In de zomermaanden van 2020 gaven Nederlanders 70 procent minder uit in het buitenland dan in dezelfde periode in 2019. Door de coronamaatregelen vielen de bestedingen in niet-Europese bestemmingen, zoals de VS en Canada, het sterkst terug. Ook het uitgaande Europese reisverkeer nam af in het derde kwartaal van 2020, al namen relatief gezien de bestedingen van Nederlanders in landen zoals Duitsland, Frankrijk, België en Italië toe. In het derde kwartaal van 2022 waren de bestedingen in het buitenland hoger dan in 2019. De bestedingen in Europese landen lagen 15 procent boven het pre-coronaniveau. De bestedingen in niet-Europese landen waren daarentegen nog 15 procent lager.

Nederlanders besteedden in het derde kwartaal van 2022 het meest in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Deze top drie is hetzelfde als in 2019, maar doordat België en Italië de derde positie van Spanje in 2020 en 2021 tijdelijk overnamen, zag de top drie er in de tussenliggende jaren anders uit. In het derde kwartaal van 2022, toen de meeste reisbeperkingen inmiddels waren losgelaten, waren juist de bestedingen in directe buurlanden lager dan in 2019, terwijl de bestedingen in landen als Italië, Frankrijk en Spanje, juist hoger waren.

Bron en meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *