Nederlandse gemeenten verwachten in 2023 voor 429 miljoen euro aan toeristenbelasting te heffen. Dit is 14 procent meer dan een jaar eerder. Meer dan de helft van deze stijging is toe te schrijven aan Amsterdam met 179 miljoen euro, dat voor 2023 ruim 22 procent meer begroot aan toeristenbelasting.
Ook de begrote opbrengsten van de gemeente Rotterdam namen fors toe; met 27 procent naar 21 miljoen. Ook andere steden zoals Den Haag met een begroting van 26 miljoen en Utrecht met 11 miljoen gaan er fors op vooruit. Behalve met het herstel van het toerisme na de coronacrisis hangt dit ook samen met de invoering van een belasting voor de passagiers van cruiseschepen.
In andere toeristische gebieden, zoals de Waddeneilanden, is de toename van de begrote opbrengsten kleiner dan in de twee grootste steden van het land. De Waddeneilanden begroten gezamenlijk ruim 5 procent meer dan een jaar eerder.
Redactie: Vergelijking met 2019 is reëler:+45%
Het CBS vergelijkt in haar persbericht de cijfers uit de begroting van 2023 met de cijfers uit 2022, waarin een deel van de sector nog last had van beperkingen. Wij (redactie Pretwerk.nl) maakten een vergelijking met de cijfers uit 2019. Daarmee vergeleken komt de totale toeristenbelasting van alle gemeentes uit op een plus van 45%!
We namen een kleine steekproef uit de verwachte opbrengsten toeristenbelasting in 2023 van gemeenten met veel toeristische overnachtingen. Deze zijn vervolgens gerelateerd met het jaar 2022 (waarin zeker de hotelsector nog niet volledige hersteld was) en het jaar 2019 (voor de coronacrisis). Het valt op dat vooral de gemeente Rotterdam de inkomsten uit toeristenbelasting bijzonder sterk heeft opgeschroefd (+63%) ten opzichte van de pré-coronasituatie. De Utrechtse Heuvelrug spant in dit overzicht de kroon zij willen bijna het dubbele aan toeristenbelasting incasseren dan in 2019. In absolute zin is Amsterdam een zwaargewicht met 165 miljoen aan afdrachten uit toeristenbelasting. De grootste bron van eigen inkomsten voor Amsterdam zijn de parkeergelden (289 miljoen) die ook grotendeels door de bezoekers van de stad worden opgebracht.
Kanttekening
De cijfers van het CBS hebben betrekking op de begrotingen voor 2023. De opbrengst uit toeristenbelasting is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst is dat de hoogte van het tarief. Maar ook een toename van het aantal vakantiegangers leidt tot een stijging van de opbrengsten. Zeker in de zakelijke en groepenmarkt zal er in 2023 sprake zijn van een verder herstel – en dus groei van het aantal overnachtingen. Tot slot zijn er in diverse gemeenten nieuwe vakantieparken, campings en hotels geopend waardoor de capaciteit is toegenomen. In de maand maart of april wordt een publicatie van het Coelo verwacht waarin dieper wordt ingezoomd op de tarieven van de toeristenbelasting
Bron en meer informatie: www.cbs.nl
Reactie HISWA Recron; Niet alleen de toeristenbelasting stijgt!
Namens brancheorganisatie HISWA Recron reageert Marcel Tap op de cijfers: “Wij krijgen van onze regiomanagers ook al diverse signalen dat de gemeentelasten in diverse gemeenten echt uit de hand dreigen te lopen. Soms worden de tarieven zelfs verdubbeld t.o.v. 2019; en dat gebeurt dan zonder overleg met bedrijven uit de sector. De toeristenbelasting wordt te vaak gebruikt om een begroting rond te krijgen. Daarbij is er weinig oog voor de belangen van de ondernemer. Wij kaarten dat al jaren aan; zowel op gemeentelijk als op landelijk politiek niveau. En het blijft niet alleen bij de toeristenbelasting. Ook de OZB wordt fors verhoogd voor het onroerend goed. En sommige gemeenten nemen sinds kort ook stacaravans mee in de grondslag voor deze berekening, wat ook weer leidt tot een fors hogere aanslag. En dan zien we ook nog stijgingen bij diverse andere tarieven zoals de rioolheffing, afvalstoffenheffing en forensenbelasting.”
Meer informatie: www.hiswarecron.nl