Arbeidsmarkt verblijfsrecreatie begint last te krijgen van de crisis

De crisis heeft duidelijk vat op de Horeca, catering en verblijfsrecreatie. Voor de komende jaren wordt nog geen omvangrijke werkgelegenheidsgroei verwacht. Toch zijn er instroommogelijkheden voor werkzoekenden met de juiste competenties. De verblijfsrecreatie werd tot nu toe weinig getroffen door de crisis, maar lijkt sinds kort ook een afname in de bestedingen te ervaren.

Het aantal WW-uitkeringen aan mensen uit de horeca- en recreatiesector is meer dan verdubbeld sinds 2009 en het aantal vacatures is fors lager dan bij het uitbreken van de crisis in 2007/2008. Voor 2013 wordt rekening gehouden met een verdere afname van de bestedingen in de sector. Daarna stijgt het aantal vacatures waarschijnlijk, maar niet tot het niveau van 2007. Uitgaven in de horeca zijn een luxeartikel, waarop relatief snel wordt bezuinigd als de koopkracht minder wordt.

De perspectieven voor schoolverlaters van recreatie opleidingen zijn de komende jaren matig. Bedrijven hebben steeds vaker laagopgeleide werknemers in dienst. Daardoor daalt het aantal vacatures voor middelbaaropgeleiden.

Meer informatie: www.uwv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *