Deze zomer gaan er minder Nederlanders in het hoogseizoen op vakantie dan in voorgaande jaren. Volgens de laatste ANWB Vakantiemonitor gaat 57 procent van de Nederlanders in juli en augustus op vakantie. Vorig jaar was dat 73 procent. Dit jaar wordt er minder intercontinentaal gereisd, want vakantie in Europa én eigen land zitten in de lift. De auto is dan ook het aangewezen vakantievervoermiddel.
Aankomende zomermaanden, juli en augustus, gaat 57 procent van de Nederlanders op vakantie. Vorig jaar was dat 73 procent en in 2023 65 procent. Van alle vakantiegangers blijft 92 procent in Europa. In de zomer van 2024 bleef 85 procent binnen de Europese grenzen. De topbestemmingen voor deze zomer zijn: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.
Vakantie in eigen land kent een stijging van 30 procent in 2024 naar 37 procent dit jaar. Nederlanders die wel op vakantie gaan buiten Europa, kiezen vooral voor Azië. Er gaan dit jaar meer dan twee keer zo veel Nederlandse toeristen naar Azië dan vorige zomer. Andere populaire bestemmingen buiten Europa zijn: Nederlandse Antillen, Thailand, Indonesië, Marokko en Egypte.
Vakantiebudget
Aankomende weken geeft 4 op de 10 vakantiegangers hetzelfde uit als vorige zomervakantie. Opvallend is dat 1 op de 3 aangeeft dat ze dit jaar juist (veel) meer uitgeven. Bijna 40 procent van de Nederlanders geeft tussen de 250 en 750 euro per persoon uit aan hun zomervakantie.
Hitte Zuid-Europa en drukte hotspots
Bijna 55 procent van de vakantiegangers geeft aan dat klimaatverandering (extreme hitte, bosbranden, overstroming, etc.) grote tot enige invloed heeft op de vakantiebestemming. Zij houden rekening met de kans op extreme weersomstandigheden of kiezen voor een bestemming met een stabieler klimaat. Drukke plekken spelen in bepaalde gebieden en steden als Venetië en Barcelona ook voor 55 procent van de vakantiegangers een rol. Daarnaast geeft bijna 40 procent aan dat drukte juist weinig tot helemaal geen invloed heeft op de vakantieplanning.
Geopolitieke spanningen hebben invloed op vakantiegedrag
Geopolitieke spanningen hebben een duidelijke impact op het reisgedrag van Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de Nederlanders zich meer zorgen maakt over hun veiligheid tijdens internationale reizen. De onrust in de wereld maakt verre reizen minder aantrekkelijk, en dat is terug te zien in de populariteit van bestemmingen zoals de Verenigde Staten. Waar in maart nog 43 procent van de ondervraagden aangaf minder zin te hebben om naar de VS te reizen, was dat in mei al gestegen naar 62 procent.
Verblijf en duur
De meeste Nederlanders brengen hun vakantie door in een gehuurd huisje op of buiten een vakantiepark, gevolgd door hotel en camping. Van de kampeerders zegt ongeveer een derde te kiezen voor een camping in verband met gestegen kosten. De meeste mensen gaan één tot twee weken op vakantie, maar deze groep is dit jaar kleiner (-12%) dan in 2024. Daardoor is er een groei bij mensen die korter of juist langer gaan.
Vervoer – auto is populair
Het Nederlandse wagenpark mag deze zomer aan de slag, want 62 procent gaat met de auto, waarvan 5 procent met een EV. Vorig jaar ging 54 procent met de auto, waarvan 3 procent met een EV. Net als vorig jaar stapt ook dit jaar 31 procent in het vliegtuig. Bijna 1 op de 5 mensen die met de auto op vakantie gaan, maakt zich zorgen over autorijden in het buitenland. Ze vinden de milieuzones, het betalen van tol en de kans op boetes lastig en verwarrend. Ongeveer de helft van de Nederlandse vakantiegangers heeft wel eens verkeersboete uit het buitenland ontvangen. Van de vakantiegangers begint 60 procent ruim op tijd met de reisvoorbereiding, maar bijna 4 op de 10 Nederlanders laat het op de laatste 2 weken voor vertrek afhangen.
Bron en meer informatie: www.anwb.nl