Aanschaf laadpalen voor auto’s is een investering in de toekomst; ook voor kleinschaliger initiatieven

LekkerNaarZee verhuurder van 140 vakantiewoningen, verspreid in de regio Callantsoog en omstreken, is begonnen met het plaatsen van laadpalen bij hun vakantiewoningen. Initiatiefnemer Niek Hietberg: “Dit is geen product om winst mee te maken. De meerwaarde zit echt in de service aan de klanten.”

In eerste instantie wordt op 12 locaties bij huizen in Callantsoog en Groote Keeten een laadpaal geplaatst.”

De investering heeft geen sluitende businesscase maar LekkerNaarZee koos er toch voor de laadpalen nu te plaatsen. Hietberg: “De terugverdientijd is voor ons niet de reden tot investering geweest. Deze komt uit richting de 20 jaar; omdat de meeste plaatsingen bij een enkel huis komen te staan, en dus de komende jaren nog laag frequent gebruik zullen worden.”

Deze laadpalen zijn een behoorlijke investering voor LekkerNaarZee, maar een financiële bijdrage vanuit het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt! heeft het mogelijk gemaakt hier ook 5 semi-openbare locaties aan toe te voegen. Dit zijn 5 laadpalen die voor alle vakantiegasten van ruim 40 woningen in de directe omgeving te gebruiken zijn. Onderdeel van het stimuleringsprogramma is het project vitalisering verblijfsrecreatie welke een bijdrage levert in fysieke investeringen in duurzame maatregelen om daarmee het toerisme in de Kop van Noord-Holland naar een hoger niveau te brengen.  

Waarom investeer je dan toch in deze voorzieningen?

Hietberg: “Uit eigen ervaring weet ik hoe makkelijk het is om met een volle accu naar huis te kunnen, of tijdens je verblijf niet te hoeven nadenken waar je heen wilt of kan, of dat je ergens in het dorp publiekelijk moet laden (die dan net bezet is). We kiezen er dus bewust voor om onze gasten deze extra service te kunnen bieden. Zo kunnen zij tijdens hun vakantie direct bij de woning of in ieder geval binnen een paar 100 meter hun auto laden en met een volle accu weer op pad. Ook zien we regelmatig elektrische auto’s die met verlengsnoer of haspel opgeladen worden, dit is met alle risico’s een ongewenste situatie.”

Een investering in de toekomst?

Hietberg: “Dat is het zeker. We zien de laatste jaren al een sterke toename in het aantal gasten wat elektrisch rijdt, ook krijgen we steeds meer vragen van gasten waar ze hun auto kunnen opladen. Ik verwacht dat een laadpaal op ten duur een faciliteit wordt net zo goed als een vaatwasser of wasmachine/droger dat nu is. Je kunt eventueel nog wel zonder, maar het is wel lekker als het er wel is. Daarbij richten we ons in Callantsoog ook in het hogere segment, die vaker voorop lopen met elektrisch rijden. Deze gasten wil je qua faciliteiten ook wat extra’s bieden.”

Nog meer duurzame investeringen

Naast dat er laadpalen zijn geplaatst, heeft LekkerNaarZee de afgelopen jaren meer in duurzaamheid geïnvesteerd. Zo hebben zij 5 duurzame en energieneutrale familiehuizen laten bouwen op de Hasecamer en zijn de volgende 2 huizen, aan de voet van de duinen in Callantsoog, in aanbouw. Deze huizen zijn onder andere voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen.

Meer info: kijk op www.lekkernaarzee.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *