5 praktische zaken waar een mindervalide naar kijkt bij het boeken van een vakantiehuis

De wereld wordt over het algemeen steeds geschikter voor mindervaliden, maar alsnog kan het voorkomen dat een gebouw niet gericht is op mensen in een rolstoel. Dit kan vervelend zijn, bijvoorbeeld bij een vakantiehuis Nederland huren.

De woning die je gaat huren moet immers wel toegankelijk zijn voor een mindervalide als je reist met iemand die in een rolstoel zit. Bij een villa aan zee huren is dit uiteraard ook van belang, maar helaas is dit nog niet altijd mogelijk. Gebruik daarom de onderstaande praktische tips bij het boeken van een vakantiehuis voor een mindervalide.

Start met onderzoek

Wanneer je besluit een vakantie te boeken, heb je meestal een idee over waar je naartoe wilt en wat je wilt doen terwijl je daar bent. Maar hoewel een groot deel van Nederland toegankelijk is, is dat niet overal het geval helaas. Het is dus verstandig om je volledig te focussen op een bepaalde stad in ons land bijvoorbeeld. Begin in plaats daarvan met het opsommen van twee of drie plaatsen die je graag zou willen bezoeken en onderzoek vervolgens alles wat je erover kunt vinden, waarbij je focus natuurlijk ligt op de toegankelijkheid voor mindervaliden.

Denk na over wat je nodig hebt

Als je eenmaal een bestemming in gedachten hebt, heb je een verblijfplaats nodig. Een goede manier om geschikte woonruimte te vinden, is door een lijst te maken van de dingen die je in huis hebt die helpen bij het zelfstandig wonen als mindervalide. Vervolgens moet je een vakantiehuis vinden die dus al deze dingen aanbiedt. Tegenwoordig kun je dit over het algemeen eenvoudig online doen, met name doordat je vaak zelf kunt aangeven welke elementen een vakantiewoning moet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan trappen met leuningen, stoelen in de douche, inrijdbare douche, takels, werkende lift, et cetera.

Vraag vorige huurders

Als je uiteindelijk een vakantiehuis op het oog hebt dan is het een goed idee om de reviews van vorige huurders door te nemen. Vaak kun je dit al doen op de site waarop je de accommodatie tegen bent gekomen. Als dit niet het geval is dan is de kans groot dat op andere websites alsnog beoordelingen van de vakantiewoning te vinden zijn. In hun reviews kun je vast meer lezen over hun ervaringen als mindervaliden in het huisje. Als je graag nog wat meer wilt weten dan kun je ze vaak ook nog gewoon een berichtje sturen.

Let op de ingang

Kijk eerst eens naar de voordeur en andere buitendeuren die als ingangen kunnen worden gebruikt en hoe toegankelijk ze zijn voor mindervaliden. Soms zit er bij de ingang een trap waar je dus in je rolstoel niet op kunt komen. Desondanks is er dan als het goed is een helling naast de trap geplaatst voor de rolstoelgebruikers. Daarnaast kan het ook nog dat er een helling op de trap geplaatst kan worden zodat de mindervaliden alsnog gebruik kunnen maken van de ingang. Hierbij is het ook van belang dat je let op de drempels, die kunnen namelijk niet te hoog zijn.

Bekijk het interieur goed

Kijk in de vakantiewoning die je op het oog hebt, of het nu in de woonkamer, slaapkamer of andere kamer is, naar alle paden om ervoor te zorgen dat ze minstens 1 meter breed zijn zodat je er in je rolstoel gemakkelijk langs kunt. In sommige gevallen is dit niet het geval. Eventueel kun je dan nog meubels verplaatsen, maar natuurlijk wil je dat liever niet doen in het huis van een ander. Het is dus van belang om het interieur goed te bekijken voordat je een huisje boekt.


Met dank aan:

Villaspot, boekingswebsite voor vakantiehuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *