Met ruim 1,3 miljoen bezoekers in de eerste negen maanden na de opening heeft Wildlands in Emmen ruimschoots aan haar eigen verwachtingen voldaan. Ook de 80.000 abonnementen die in jaar 1 werden verkocht liggen nu al ruim boven de cijfers van het oude Dierenpark Emmen.
In deze laatste week van het jaar wordt er nog een avondopenstelling met lichtshow in het park georganiseerd om de bezoekcijfers nog een eindsprint te geven. Deze ‘Wild Nights’ worden nog georganiseerd t/m 8 januari.
Nieuw concept en verwachtingen
In de marketingcampagne werd het park vanaf de opening (25 maart 2016) gepresenteerd als ‘Themapark met dieren’. Dat was volgens de woordvoerder een bewuste keuze omdat het nieuwe concept totaal anders is dan het oude ‘Dierenpark Emmen’. Vooral in het begin bleek dat het publiek moeite had om het nieuwe concept te plaatsen. Naar eigen ervaring (redactie) voert het aspect dierentuin nog altijd de boventoon, maar dan wel verrijkt met een bijzonder verhaal, decor en diverse attracties en speelgelegenheden. Het is zeker (nog) geen Disney’s Animal Kingdom, want daar zijn de attracties spectaculairder (achtbanen) en dominanter aanwezig in het park.
De eerste maanden leverden wel enkele leermomenten op. Het publiek werd al vanaf het begin gevraagd om haar mening, voor zover zij dat al niet op social media hadden geplaatst. Daaruit bleek o.a.
- + vriendelijkheid van het personeel
- + veel ruimte voor de dieren
- + in de zomer een hoge waardering voor themazone Serenga; in de winter voor het overdekte Jungola.
Er waren in de tussentijd ook enkele leermomenten, die zorgden voor aanpassingen in het park:
- Zo konden gehandicapten zich niet op alle plekken makkelijk door het park bewegen. o.a. de klaphekken bij de pinguïns werden daarom aangepast en de smalle oneffen paden werden verbeterd.
- Uit de enquêtes bleek dat veel mensen de oude kinderboerderij uit Dierenpark Emmen wel heel erg misten. Die is later nog ingevoegd in het concept van Wildlands.
- Er zijn in de tussentijd ook her en der extra hekken geplaatst. Niet omdat de dieren dreigden te ontsnappen, maar om bezoekers in het gareel te houden.
- De zichtbaarheid van de dieren was in het begin niet altijd optimaal. Dat is door ingrepen in de verblijfsgebieden va de dieren inmiddels verbeterd.
Een visueel rondje door het park…
De dieren
Dierenwelzijn staat voorop en dat heeft geleid tot zeer ruime verblijven. Voor het publiek is het leuk dat er ook volop aandacht is besteed aan het decor. Op verschillende plekken kun je verrassend dicht bij de dieren komen. De olifanten kijken je recht aan, de ringstaartmaki’s en pinguins (nu even niet vanwege vogelgriep) lopen los over het pad.
Attracties en shows
Elk van de drie themazones heeft een eigen attractie; een boottochtje door de Jungola, en truck expeditie in de Serenga en de Arctic 1 Expeditie in Nortica. Het zijn drie totaal verschillende belevenissen. In de Arctic 1 expeditie stond ik naast een gezin dat al voor de vierde keer het verhaal wilde beleven (in 9 maanden tijd). Blijkbaar dus voldoende spannend voor een herhaalbezoek. In de buitenzone van de Serenga worden ook de hele dag door Djembé workshops verzorgd. Dat gebeurt op een zeer vriendelijke en leuke manier. Ook bij de andere themazones worden er meerdere keren per dag shows opgevoerd die een goede waardering krijgen.
Restaurants en winkeltjes
Een bijzondere vermelding verdienen de restaurants en winkeltjes in Wildlands. Deze zijn consequent in lijn met het thema van het park opgezet; ‘je gaat op expeditie naar Wildlands en maakt daar avonturen mee.’ Ook het aantal winkels en eetgelegenheden is hoger dan we in een gemiddelde Nederlandse dierentuin aantreffen. Dit past in het steven naar een subtiele upsell om het park beter te late renderen. Investeringen in uitbreiding (nog 10 ha extra beschikbaar) en nieuwe attracties moeten immers worden gefinancierd uit inkomsten van het park.
Logistiek
De start van het bezoek had wat beter gekund. Voor veel bezoekers begint de reis al op station Emmen (op wandelafstand). Daar zijn geen (of nauwelijks) verwijzingen naar het park. Zelfs een bushalte voor Wildlands staat niet aangegeven en het OV informatiekantoor moet op ov9292.nl opzoeken welke bus naar Wildlands vertrekt.
De logistiek bij de entree is goed geregeld. De meeste mensen bestellen hun kaartjes thuis via internet. Wie zonder kaartje naar het park komt kan via self-service een kaartje uit een automaat halen. Op het drukste moment tot nu toe werden er in een half uur tijd 8000 mensen binnengelaten.
Meer informatie: www.wildlands.nl
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Eén reactie
Viel erg tegen. Weinig dieren .oude dierentuin was echt veel gezelliger