Van saai parkeerdak naar een groene daktuin

Gelegen tegen de duinen hebben het Strandhotel en de Strandresidentie (realisatie van Compagnie Het Zoute) in Cadzand-Bad een geweldige achtertuin. Gasten genieten van het zeezicht of lopen direct het Zeeuwse strand op vanuit één van de appartementen.

Het hotel is afgelopen jaar uitgebreid en momenteel ondergaat het bestaande hotel een metamorfose. Naar een ontwerp van OKRA landschapsarchitecten heeft BTL Realisatie de hoogwaardige daktuin op de nieuwe parkeergarage gerealiseerd. Gasten worden nu zowel binnen áls buiten ondergedompeld in de Zeeuwse gastvrijheid.

Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute heeft eind 2018 de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van de Strandresidentie (residentiële luxeappartementen). Het Strandhotel legt dit voorjaar de laatste hand aan de renovatie van het hotel. Eind 2019 wordt ook de laatste hand gelegd aan de duintrappen. Zij verbinden het hotel met de duinen erachter. Bij alle vernieuwingen staat de Zeeuwse omgeving centraal. Zo ook bij de daktuin.

‘Groen parkeren’

Om gasten voldoende parkeergelegenheid te bieden, is bij de nieuwbouw een grote ondergrondse parkeergarage met maar liefst drie verdiepingen gebouwd. In samenwerking met ZinCo is hier bovenop een intensieve daktuin gerealiseerd die  naadloos aansluit bij de omliggende omgeving. Voorafgaand aan de start, begin voorjaar 2018, is het dak i.s.m. BTL, aannemer Van der Poel en de dakdekker volledig geïnspecteerd en uitvoerig op waterdichtheid getest. Op de dakbedekking zijn drukvaste groendaksystemen van ZinCo geplaatst om optimale waterregulatie van de daktuin garanderen, een stabiele rijverharding te creëren en een goede groeibasis voor de beplanting te bieden.

50/50

Het ontwerp kent, middels glooiingen, trappen en plateaus, vele hoogteverschillen. Zo’n 50% van de daktuin bestaat uit beplanting. Bij de overige 50% is een grote diversiteit aan verhardingen toegepast; zowel gebakken en betonnen verhardingen alsmede natuurstenen kantopsluitingen. Het merendeel hiervan heeft speciale afmetingen en is door Belgische en Nederlandse toeleveranciers op maat gemaakt. De wandelpaden zijn gemaakt van bedrijfsvloerplaten, een materiaal dat typerend is voor paden in de achterliggende duinen.

Deze strakke paden doorkruisen de straks wuivende kustbeplanting die is toegepast. Diverse soorten vaste planten en siergrassen zorgen voor een ontspannen gevoel waar bezoekers sinds eind vorig jaar kunnen zitten en wandelen. De omliggende terreininrichting wordt eind dit jaar opgeleverd. Dan kunnen bezoekers aan de boulevard genieten van een nieuw Zeeuws ‘landmark’.

Wist u dat deze daktuin:

  • ruim 180 m3 water kan vasthouden?
  • circa 1.950 m2 groot is?
  • vrijwel geheel gemaakt is met Nederlandse en Belgische producten en het groendaksysteem is vervaardigd uit grotendeels gerecyclede kunststoffen?
  • gerealiseerd is/wordt met 2.500 arbeidsuren?
  • Zo’n 9.000 planten telt? (o.a. Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ (Lindheimers prachtkaars), Agastache ‘Blue Fortune’ (anijsnetel), Calamagrostis a. ‘Carl Foerster’ (struisriet) en Schizachyrium scoparium (klein prairiegras)
  • Circa 220 auto’s verbergt?

www.compagniezoute.be

www.strandhotel.eu/nl


Met dank aan: Joris van den Nieuwenhuizen van BTL Nederland BTL wil waarde toevoegen aan een omgeving door middel van groen. Groen vergroot de leefbaarheid en verbindt mensen. Groen is daarmee waardevoller dan ooit. BTL heeft veel ervaring met omgevingen waar mensen recreëren, ontspannen of sportief en actief bezig zijn.

Meer informatie: www.btl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *