Totale onderdompeling in liefdevolle aandacht

Ik mocht het zelf ervaren, de Arabische gastvrijheid. En ik moet je eerlijk vertellen, ik ben er nog van aan het bijkomen. Ik ben toch al in best wat landen buiten Europa geweest, Cuba, Mexico, Thailand maar wat ik hier in Marokko heb ervaren is met geen pen te beschrijven!

hamam de la roseIk ging samen met mijn moeder naar de hamam. Tuurlijk gingen we daar naartoe, van jongs af aan neemt mijn moeder me al mee naar de Nederlandse sauna’s. Ik denk dat ik een jaar of 11 was toen ik voor het eerst met haar mee ging. Maar de hamam in Marokko is toch wel even van een andere orde! In de week dat we er waren hebben we de verschillende hamams ervaren.

Toch was er eentje die wel heel veel indruk op ons maakte omdat hij echt een overtreffende trap ervaring gaf! We werden ontvangen, het programma werd nog even doorgenomen, en we werden naar de kleedkamer gebracht. De kleurexplosies van de prachtige tadelac wanden waren al heel indrukwekkend, de lieve medewerkers misschien nog wel meer! Ze ondersteunde mij op de trap naar boven. Niet dat ik zo heel kreupel loop, maar gewoon uit respect! De kluisjes die allen een prachtige sleutel hadden met mooie zijde kwast eraan, het welkomstpakketje dat al in het kluisje klaar lag voor ons….en dan heb ik het nog niet gehad over de zachte, gedempte geluiden. De medewerkers lijken haast in je oren te fluisteren, als ware ze bang om de betoverende werking te verbreken…

En toen begon het wassen. Ik werd overspoeld door water en werd door zachte handen overal gewassen. Vrouwen onder elkaar, heel elegant maar wel overal! Van tussen mijn tenen tot aan mijn oorschelp en haast mijn inwendige oor aan toe, overal dus! Ik wist niet dat deze vrouwen zich zo vrij voelde! Later was dat natuurlijk flink stof tot praten samen met mijn moeder die ook onder handen werd genomen. En telkens wanneer ze ons wasten en boenden met een ander middeltje, dan lieten ze ons die eerst heerlijk ruiken. Het hele ritueel duurde en duurde maar, en toch kon het mij maar niet lang genoeg duren! Ik genoot ervan, het hele wasritueel deed me denken aan mijn kleutertijd wanneer mijn moeder me in bad deed, mijn haren waste, een doekje voor mijn ogen hield, mij overeind hielp enz. Even zorgzaam werd ik gewassen door een Marokaanse jonge vrouw, we kende elkaar niet, en toch voelde het heel vertrouwd en prettig. Het gefluister in de dampende ruimte die met kaarslichtjes werd verlicht, alles was als een sprookje, een 1001 sprookje. En andere gasten, ik heb ze niet gezien of gehoord, en in deze grote en luxe hammam moeten zeker heel veel meer gasten zijn geweest. Ieder kreeg de privacy van eigen ruimte en eigen medewerkers. En telkens in een prachtige en sfeervolle ruimtes.

Ik moet er nog een beetje van bijkomen, al die indrukken al die zo andere ervaringen. Het was geweldig en ik heb zelf echt gevoeld hoe persoonlijke aandacht het grote verschil kan maken in beleving! Ik kan je deze ervaring zeker ook van harte aanbevelen:

http://www.hammamdelarose.com/en
Mocht je nog vragen aan mij hebben, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *