Scoren met een pitch

Waarom is het zo belangrijk dat je je goed voorbereid op een goede (onverwachte) pitch? Juist, omdat het je zoveel meer kan opleveren! Ik ging gisteravond naar het ondernemerscafé waar Josee Camfferman de zaal meenam in de geheimen van de ideale pitch.

pitchWe hebben allemaal een netwerk. De een wat groter dan de ander, en we komen dagelijks nieuwe mensen tegen die we nog helemaal niet kennen. Vaak ben ik me niet eens bewust dat ik aan het pitchen ben, zoals Josee dat noemt. Er zijn dus nog verbeterpunten genoeg zou ik zeggen! De beste reclame is voor iedereen toch om door anderen aanbevolen te worden.

Nu weet ik dat lang niet iedereen die ik ontmoet een kampeerder is, maar de kans is maar klein dat ik iemand tegenover me heb staan, die echt helemaal niemand kent die van kamperen houdt! Dus als ik met mijn geweldige pitch de ontvanger al niet helemaal begerig heb kunnen maken naar mijn grassprieten, dan heeft hij of zij toch zeker wel die mensen uit het eigen netwerk die er wel van houden! De 2e keus dus, maar zeker nog steeds zeer kansrijk, mits die pitch maar geweldig is.

Maar hoe ontwikkel je nu een geweldige pitch? Want niet iedereen zit natuurlijk altijd maar te wachten op mijn über-enthousiaste verhaal over die grassprieten. Wat je vooral niet moet doen, is je pitch volladen met allerhande loze containerbegrippen als:
Wij ontzorgen of….kwaliteit, service, betrouwbaar, onderscheidend, goede prijs/kwaliteit verhouding, op tijd.
Ja, als we die basis dingen al niet eens voor elkaar zouden kunnen hebben, dan hoeven we niet eens aan het ondernemen te gaan beginnen.

Wat zit er dan wel in een goede pitch?

  • ambitie
  • missie
  • praktijk voorbeeld (waaruit blijkt dat, of benoem kort een cases van een bestaande klant)
  • wat klanten zeggen over je

Als allerlaatste gouden tip gaf Josee mee; praat vooral erg rustig, want rust associëren we met deskundigheid.
Met die laatste tip, kijk daar kan ik wel wat mee, want ik weet dat juist wanneer ik zenuwachtig ben, ik de neiging heb om net even weer te snel te gaan praten!

Kortom, het was weer een prachtige avond waarin veel werd geoefend met een groep heel diverse ondernemers. Het leuke was dat we juist door het oefenen niet alleen beter voelden hoe we onze pitch konden verbeteren, maar ook weer heel veel nieuwe ondernemers hebben leren kennen.
Josee, bedankt voor al je energie en inspiratie! (http://joseelaatzichzien.blogspot.nl/)

Maar, nu je dit hebt gelezen, nu ben ik wel nieuwsgierig of jij zelf al een hele goede pitch hebt voor jezelf, ik zou die wel willen horen, voel je vrij en wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg
https://www.facebook.com/campingheeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *