Revolverende fondsen voor toerisme in Gelderland?

Toerisme is een belangrijke, stuwende sector in Gelderland. De Provincie Gelderland streeft naar groei van deze sector en onderkent dat de slagingskans hierop sterk samenhangt met de vitaliteit van toeristische bedrijven. Dit vergt innovatie en investeringen die de concurrentiepositie van Gelderland versterken. De laatste jaren wordt steeds vaker opgemerkt dat investeringen door terughoudend beleid van banken achterblijven. De vraag is of de Provincie Gelderland hieraan concreet iets zou kunnen doen met behulp van revolverende middelen?

uitkijktorenWat zijn revolverende middelen?
Revolverende middelen zijn gelden die voor middellange termijn worden uitgezet als cofinancieringsbron met de bedoeling om (innovatieve) investeringen, die anders niet mogelijk zouden zijn, te faciliteren. De bedoeling is dat met de aflossingen en rentebetalingen een continu gevuld fonds ontstaat. Hiermee is gedurende een lange termijn cofinanciering in de sector mogelijk.

Onderbouwd inzicht en concreet advies
De Provincie Gelderland beschikt over revolverende middelen die in andere veelbelovende sectoren al succesvol worden ingezet. De vraag van de Provincie Gelderland is of deze aanpak ook effectief kan zijn in de vrijetijdssector. ZKA heeft hier onderzoek naar gedaan, dat onderbouwd inzicht heeft geboden in:

  • De relevantie en haalbaarheid van revolverende middelen voor de Gelderse vrijetijdssector;
  • De meest effectieve inzet van de middelen (type bedrijven, type investeringen, etc.);
  • De meest geëigende organisatiewijze waarbij rekening moet worden gehouden met efficiency, competenties, draagvlak, etc.);
  • De gewenste omvang van de revolverende middelen;
  • De potentiële spin-off voor de regionale economie (hefboomwerking investeringen, bestedingen, werkgelegenheid, etc.).

Provincie Gelderland investeert € 5,5 miljoen in vrijetijdseconomie
Voor de studie – in samenwerking met Verheijden Concepten en UNO Bedrijfsadviseurs – is gesproken met een groot aantal partijen zoals exploitanten in de sector, brancheorganisaties, private investeerders en de grootste financiers. Concrete aanbevelingen zijn gedaan voor de omvang en organisatie van de middelen. In juli is in het kader van de Voorjaarsnota 2014, mede op basis van het advies van ZKA, besloten om op dit moment € 5,5 miljoen te investeren in de Gelderse vrijetijdseconomie. Dit zowel voor attracties die een belangrijke rol vervullen voor de regionale economie als voor kwaliteitsverbeterplannen van MKB-bedrijven en voor starters. De provincie Gelderland zal de middelen overigens niet rechtstreeks verstrekken, maar via investeringsfondsen.

Met dank aan:

ZKA Leisure consultants
Meer weten? Neem contact op met Gré Beekers, g.beekers@zka.nl of 06-5126 5401

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *