Recreatieve groenkalender januari

De winter kenmerkt zich tot nu toe vooral door de zachte weersomstandigheden. Wat kunnen de gevolgen daar van zijn? Deze maandkalender kunnen veel werkzaamheden die in december genoemd werden ook nog steeds uitgevoerd worden. Let wel op het snoeien van bepaalde soorten (druif, esdoorn, kiwi, noot en berk) nu zo half januari niet meer kan in verband met het bloeden van deze soorten.

sommige planten beginnen al uit te lopen
sommige planten beginnen al uit te lopen

Zachte winter
Op dit moment beleven wij een erg zachte winter. December was zacht, maar ook januari doet tot nu toe meer aan als lente dan als winter qua temperaturen. De voorspelling neigt nu naar kouder weer met temperaturen onder het vriespunt. Heeft dit ook gevolgen voor planten die nu al beginnen uit te lopen?
Op zich kunnen de planten ( niet de vorstgevoelige, exotische soorten meegerekend) prima kou verdragen. Ze passen zich aan aan de omstandigheden en door de kou vertraagt de groei. De plant voegt extra suikers toe aan het water in de cellen, wat als een soort anti vries werkt. Sommige planten zorgen ervoor dat het water uit de bladeren onttrokken wordt waardoor de bladeren oprollen. Rododendrons zijn hier een voorbeeld van. Als de kou geleidelijk invalt is er geen probleem. Met een plotselinge, extreme, temperatuurdaling en sterke oostenwind kunnen de planten wel in de problemen komen, zoals in 2012 het geval was. Toen was er met name bij wintergroene planten veel vorstschade. Dit komt doordat zij bij zon en sterke oostenwind veel verdampen. Tegelijkertijd kunnen zij door een bevroren ondergrond geen water opnemen en kan de plant in de problemen komen.

Ons advies is niet winterharde planten goed te beschermen. Let er ook op dat de leidingen van de beregening leeggeblazen zijn.

water kan voor schade zorgen
water kan voor schade zorgen

Natte omstandigheden
De afgelopen tijd is er erg veel regen gevallen. Veel terreinen zijn nat. Langdurig onder water staan van plantvakken of gazon is nooit goed. Waar water staat, kan geen lucht komen, wat een voorwaarde is voor planten en bomen om te groeien. Bij extremen is het geen probleem als er korte tijd water op de grond blijft staan. Maar als het te lang blijft staan kan er wat anders aan de hand zijn.

Vaak is een storende, harde laag in de ondergrond de oorzaak. Dit kunt u checken door een proefboring te doen en te kijken of u een harde laag tegen komt. De grond onder de laag is vrij droog, terwijl er bovenop water staat. De oplossingen kunnen zijn om het gehele perceel te renoveren door deze verstorende laag door te spitten, oppervlakte drainage aan te leggen of een aantal verticale gaten te boren en te vullen met bijvoorbeeld grind of een ander goed drainerend materiaal. De totale renovatie is dan uiteraard de beste oplossing, aangevuld met goede grondverbetering.

Goed verticuteren en daarna beluchten van het gazon werkt ook bevorderend voor de waterafvoer. Dit zou structureel in het onderhoud mee genomen moeten worden. Met beluchten worden er als het ware gaten in het gazon geprikt en deze worden weer opgevuld met grof zand. Hierdoor verbetert de afwatering ook.

Grondverbetering met bijvoorbeeld compost is ook belangrijk. Hier zullen we later dit jaar op in gaan.

Met dank aan:
Nico Kelderhuis, LooHorst Landscaping

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *