Promoten van een land zo groot als een metropool

Als iemand u vraagt: “op een landkaart: welk land ziet er ongeveer net zo groot als Beijing?” Wat zou je antwoorden? Lichtenstein? Het Vaticaan? Andorra? Allemaal mis, het antwoord is: Nederland.

Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC

Vorige week ontmoette Juriaan Houdijk en ik, Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC Holland Marketing ook bekend als Nederland Bureau voor Toerisme & Congressen. Zij verzorgen de “Holland” marketing voor zowel B2B als B2C doeleinden en verhogen de wereldwijde bewustwording van het merk ‘Holland’ in binnen- en buitenland.

Nederland als grote stad
Jos legde ons uit dat toeristen uit bijvoorbeeld China of Japan, Nederland zien als een “grote stad” gezien de afstanden en reistijden binnen het land. Deze toeristen zijn gewend aan andere afstanden, in hun ogen is het aandoen van meerdere locaties binnen een beperkte tijd vrij snel en eenvoudig te doen. In hun eigen land staan ze dagelijks uren in de files van wereldsteden als Tokyo en Beijing. Dus, zeg ik, een 40 minuten treinreis terwijl je ondertussen de mooie bollenvelden en het Hollandse landschap aan je voorbij ziet gaan, is helemaal geen straf maar eigenlijk een soort van extra geschenk.

Van Gogh tot leven, een wereldwijde virtuele bezoeker attractie georganiseerd door Grande tentoonstellingen.
Van Gogh tot leven, een wereldwijde virtuele bezoeker attractie georganiseerd door Grande tentoonstellingen.

De ‘verkaveling’
Deze relatief kleine afstanden tussen verschillende bezienswaardigheden zijn een unieke kans om “plaatsen door passies” met elkaar te verbinden. Stel je voor; een Chinese dame, gefascineerd door de unieke stijl van Van Gogh, die een echte tour krijgt door “Van Gogh’s wereld”. Ze begint met een bezoek het Kröller-Müller Museum, dan loopt ze door zijn woonplaats en rondom zijn favoriete watermolen in Nuenen Brabant, en uiteindelijk zou ze het vernieuwde Van Gogh Museum in Amsterdam bewonderen. Alles in 1 dag … wat een dag!

Als ik de winkel manager van het Van Gogh Museum zou zijn zou ik pleiten voor het realiseren van deze belevenis: de afronding van de Van Gogh dag in “mijn winkel” zou betekenen dat ik alle emoties zou verzamelen in de te verkrijgen items. Helaas is de realiteit op dit moment anders; er moet een obstakel overwonnen worden: de “verkaveling”.

De strijd aan
Het is soms niet te begrijpen hoe vaak de Nederlandse lokale versnippering een onvrijwillige weerstand vertegenwoordigd tegen een systematische aanpak voor het eenduidig ​​promoten van het land (en door toeval of intuïtie past ons souventainment project in een nationaal concept waar lokale identiteiten worden vertegenwoordigd). NBTC gaat op twee manieren de strijd aan met de “verkaveling”: met een helikopter view over het land en met een geïntegreerd platform met richtlijnen voor het promoten van ‘Holland’ en het afstemmen van alle voorwaarden van de aandeelhouders.

NBTC heeft een uitgebreide en slimme merknaam strategie opgezet gebaseerd op 4 pijlers:

  • “HollandCity”, verhoogd de bezoekers emoties door het aan elkaar koppelen van verschillende locaties;
  • “HollandImage”, maakt gebruik van verklaringen van Nederlanders die dienen als bewijs van het onbevangen Nederlandse DNA;
  • “Holland4allSeasons”, positioneert de steden en evenementen om bezoekers in het laagseizoen aan te trekken.
  • “HollandValue”, verhoogt de internationale hoge bestedingsdoelstelling in de winkels en MICE. Met als doel het aantrekken van 16 miljoen bezoekers in 2020.
Italia.it vs. Holland.com
Italia.it vs. Holland.com

Nederland vs Italië
Als ik kijk naar de Italiaanse manier van promoten (“je hebt maar 1 keer de mogelijkheid om een indruk te maken”) van een bijzonder artistiek, historisch en inheems erfgoed en het (willekeurig) communiceren van het onverslaanbare aanbod aan lekkernijen, de mode en Italiaanse stijl… dan twijfel ik geen moment: de lange termijn Nederlandse visie zal overwinnen!

Er is slechts een “lege plek” in dit marketing plan: het achterlaten van een tastbaar, representatief en officieel merkteken van de “Nederlandse wereld”. En hieraan wordt op dit moment met veel plezier gewerkt door een Nederlandse ondernemer, een Antilliaanse ontwerper en een Italiaans marketeer.


Met dank aan:
Luca Liboa, The Merchandise Lab
Luca is specialist in retailconcepten in de recreatiesector. Hij werkt nu voor Key Merchandise, waar hij helpt bij het bedenken en uitvoeren van een compleet plan voor een passend retailplan rondom een recreatiebedrijf. Hiervoor was hij o.a. werkzaam voor diverse attractie- en themaparken in Zuid-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *