Pragmatisch op weg naar een gouden Greenkey

Landal Twenhaarsveld profileerde zich afgelopen jaar als ‘beste jongetje uit de klas’ als het gaat om duurzaamheid. Van alle Landal-parken die een Green Key duurzaamheidslabel ontvingen, deed Twenhaarsveld dat met de hoogste score. Parkmanager Wim Westdorp laat zien dat een pragmatische aanpak, met ook oog voor andere belangen, in de praktijk goed werkt.

landal natuureducatieDe aanpak van Westdorp karakteriseert zich in grote lijnen;

  •   Bekijken waar duurzame verbeteringen kunnen worden aangebracht;
  •   praktische oplossingen bedenken;
  •   en een afweging maken t.o.v. andere belangen.

De lijst met verplichte en facultatieve normen voor het Greenkey label, zorgen daarbij voor een praktische leidraad. Naast de verplichte normen behaalde het park 39 punten bij de optionele normen; waar 31 punten al voldoende is voor de gouden Green Key. Vanuit het hoofdkantoor werd de Greenkey-aanpak afgelopen jaar extra gestimuleerd met een financiële bijdrage. Vanaf volgend jaar worden investeringen in duurzaamheid weer betaald vanuit de eigen begroting van de (management)parken.

Duurzaamheid is geen gastentrekker
Westdorp heeft er duidelijk plezier in om ‘zijn park’ steeds duurzamer te maken, alhoewel je er op het park niet continu mee wordt geconfronteerd. Als we vragen of duurzaamheid een belangrijke rol speelt in het keuzeproces van de consument is Westdorp realistisch: “Op dit moment speelt het nog geen grote rol in de beslissing. We verwachten dan ook niet dat we veel meer gasten ontvangen omdat we nu zo hoog scoren op de Green Key-normen. Wat we wel merken is dat je steeds vaker opmerkingen of klachten krijgt als er iets niet duurzaam is. We hebben zelf de keuze gemaakt voor een duurzame weg.”

Ook vanuit het hoofdkantoor wordt deze ambitie gestimuleerd en ondersteund. “Duurzaam en betrokken ondernemen is voor Landal een strategische ambitie,” aldus algemeen directeur van Landal Thomas Heerkens, “We maken ons graag sterk voor de natuur, onze gast en de samenleving. Met Green Key geven we hieraan ook een praktische invulling. Inmiddels hebben zeven van onze parken het Green Key certificaat behaald en de komende jaren streven we naar meer Green Keys.”

Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn
De keuze voor duurzaam hoeft niet altijd geld te kosten. Westdorp legt uit dat veel investeringen zich op termijn weer terugverdienen dankzij besparingen; “We verbruiken bijvoorbeeld minder water door waterbesparende kranen en douches; en hebben minder energiekosten door een slimme thermostaat en door gloeilampen en spaarlampen door ledverlichting. Ook zijn er maatregelen die gewoon een kwestie zijn van kiezen voor andere materialen. Daarbij kun je denken aan chloorvervangende schoonmaakmiddelen of een andere manier van onkruid verwijderen tussen de tegels (geen gif, maar borstelen).” We hebben enkele maatregelen in beeld gebracht:

Continu proces
Een van de kenmerken van de Green Key aanpak is dat het een doorlopend proces is. Westdorp ziet ook op zijn eigen bedrijf nog projecten die hij wil aanpakken: “Zoiets kun je het best stapsgewijs doen. Al was het dit jaar wel extra aantrekkelijk om méér te doen omdat we wat budget van het hoofdkantoor konden inzetten. Ik stoor me nog aan de plastic bakjes in de snackbar. Daar zoeken we nog een oplossing voor. En ook de cupjes melk bij de koffie in het restaurant zorgen voor onnodig afval. Over dat soort zaken gaan we met de betrokken medewerkers in discussie; op zoek naar een goed alternatief; waarbij we natuurlijk ook zaken als hygiëne, klantvriendelijkheid en kosten meewegen.”

Ook wij zagen tijdens ons verblijf nog een paar puntjes die we graag in de discussie willen inbrengen:

Westdorp voert zijn inspanningen uit op een park met een wat langere historie. Hij ziet dat de nieuwere parken van Landal een voorsprong krijgen doordat er al bij het ontwerp en bouw rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

Zelf een kijkje nemen?: www.landal.nl/nl-nl/bungalowparken/nederland/overijssel/twenhaarsveld
Meer informatie over Geen Key op de parken van Landal: www.landal.nl/greenkey
www.greenkey.nl


De redactie dankt Landal Greenparks voor een weekendje gastvrijheid op Twenhaarsveld en een kijkje achter de schermen van hun duurzame inspanningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *