Orlando (4): Taboe op gastvrijheid voor de ‘supersized’ gast

Tijdens het bezoek aan attractieparken in Orlando (Florida) viel het op dat een groot deel van de bezoekers te zwaar is om in de attracties plaats te nemen. Chad Ridge, zelf een zwaargewicht, schrijft over zijn ervaringen in de blog ‘Supersize Orlando’. We bekeken samen met Wouter Schelvis van Wijzijnzet, hoe je daar als recreatiebedrijf rekening mee kunt houden.

Chad (links)
Chad Ridge (links)

Ook in Nederland neemt het aandeel van bezoekers met zwaar overgewicht toe. Daar wordt nog maar weinig over gediscussieerd. Volgens Chad is het ook in de VS nog een taboe om over de specifieke problemen van zware mensen te praten. Hij heeft er zelf inmiddels geen moeite meer mee en gaat ook regelmatig in overleg met attractieparken. Ook was hij graag bereid om enkele vragen van Pretwerk.nl te beantwoorden.

Wat zijn de meest lastige hindernissen die je tegenkomt bij een bezoek aan een pretpark?

Chad: “Het begint meestal al bij de entree, waar de draaihekjes niet zijn berekend op een grotere formaten. Dat zorgt soms voor een ietwat gênante en oncomfortabele start. Ook bij de training van het personeel gaat er nog veel mis. Ik snap zelf wel dat ik te groot ben voor sommige attracties. Dat hoef je dus niet te vertellen. We willen vooral weten of we in een attractie passen en of er een plek is, voorafgaand aan de wachtrij, waar we eventueel zelf kunnen checken of een stoeltje past. Bij de Harry Potter attractie in Universal Studio’s hebben ze dat goed aangepakt door buiten de attractie aan te geven wat de maat-limieten zijn. O.a. door het plaatsen van uitprobeerstoeltjes.”

Wordt er naar je suggesties geluisterd door de parken?

Chad: “Als ik een park bezoek dan zie ik mijn komst ook een beetje als leermoment voor het personeel. Regelmatig praat ik met mensen en wordt soms ook uitgenodigd door een management team. Toch merk ik dat er nog altijd een barriere is om over dit gevoelige onderwerp te praten.”

orlando Universal - wachtrij experience
Doorloopje met experience (Universal Park)

Wat zijn jouw favoriete attracties in een park?

Chad: “Ik ben een echte fan van pretparken. In de parken van Disney kan ik bijna overal aan deelnemen. Bij Universal Studio’s is ongeveer 60% van de attracties voor mij toegankelijk. Bij SeaWorld schat is dat in op 70%. Wat mij vooral erg blij maakt is het feit dat de beleving in de wachtrijen steeds mooier en spectaculairder wordt. Nu ga ik gewoon met mijn vrienden mee, beleef de wachtrij-ervaring, en stap uit de rij als de attractie begint. Zo blijf ik bij mijn vrienden en geniet ik ook nog van de experience.”

Als een groot deel van de attracties ontoegankelijk is, zou dan een korting op z’n plaats zijn?

Chad: “Een bezoek als ‘supersized’ gast wordt ook wel gezien als een bezoek met een beperking. Echter, ik kan nog volop genoten van een bezoek aan de attractieparken van wereldklasse hier in Florida. Er zijn nog voldoende attracties en shows waar ik me uitstekend kan vermaken. De waarde van een bezoek is daarom voor mijn zeker niet minder.”

Ook Wouter Schelvis, toegankelijkheids-expert bij Wijzijnzet, vuurde een paar vragen op Chad af.

Ervaar je behalve fysieke beperkingen, ook nog problemen in de manier waarop je wordt benaderd?

Chad: “Over het algemeen hebben veel mensen moeite om iemand aan te spreken die dik is. Zeker als het gaat om de beperkingen die dat met zich mee brengt zijn veel mensen overgevoelig. Als zwaargewicht ken ik mijn beperkingen. Het zou wel prettig zijn als mensen daar wat meer open en betrokken over durven te praten.”

draaihekjes zijn vaak beperkend
draaihekjes zijn vaak beperkend

Kun je, voorafgaand aan je bezoek, voldoende informatie vinden?

Chad: “Tot nu toe wordt vooral met de disclaimer gewerkt bij attracties dat ‘restricties in omvang en gewicht kunnen gelden voor de attractie’. In de praktijk is het lastig om exact aan te geven voor wie een attractie toegankelijk is. Want begint een zwaargewicht bij 250 of bij 100 kg? Via Social Media kan ik de informatie tegenwoordig vaak wel beter verkrijgen. In de praktijk komt het toch vooral aan op bezoeken en uitproberen.”

Zijn er, naast toegang tot attracties, nog andere belemmeringen bij een parkbezoek?

Chad: “Met mijn formaat moet ik gebruik maken van het gehandicaptentoilet. Die lijkt wel steeds drukker te worden. De afgelopen jaren zijn er in de Disney-parken veel bankjes weggehaald langs de paden. Nu ben je vooral aangewezen op de restaurants als je even wilt zitten. Overigens hoor ik ook van andere mensen, zoals families, dat ze de bankjes missen.”

Is het je bekend dat bij Reizen in Europa A) de schaal van de publieke ruimte veel kleiner is? En B) is dat en reden om Europese parken niet te bezoeken?

Chad: “Daar was ik me niet van bewust. Het is me wel bekend dat ik in het vliegtuig twee stoelen moet reserveren en betalen. Maar weerhoudt me niet om in de toekomst ook Europese parken te bezoeken. Via internet heb ik al gezien dat er in Europa ook diverse bijzondere themaparken zijn. Ik zou ook graag in gesprek willen komen met managers van deze parken om mijn verhaal te vertellen over gewichtige gasten.”

Zijn we nog belangrijke zaken vergeten te vragen?

Chad: “Wat ik nog wil meegeven is dat een attractiepark veel meer is dan een verzameling attracties. Het is een totaalervaring. Als er voldoende attracties zijn die wel toegankelijk zijn, dan valt er voor ons ‘zwaargewichten’ nog veel te genieten. Mijn motto: Wat voor beperking je ook hebt; er is altijd wel een goede reden om er op uit te trekken en de wereld te beleven.”

Praktische tips

Wouter Schelvis van Wijzijnzet heeft nog een paar praktische tips om je park beter toegankelijk te maken voor de wat zwaardere gasten:

Orlando parkeerplaatsBereikbaarheid
Grote parkeerplaatsen, voldoend aan de afmetingen van 3.50 x 6.00 meter om in en uitstappen mogelijk te maken
Dicht bij entree parkeren om wandelafstanden te beperken

Toegankelijkheid

  • Kassarijen en draaihekken berekend op zware mensen (of alternatieve ingang zoals voor grote(re) rolstoelers
  • Wachtrijen met voldoende breedte voor zware mensen, indien mogelijk met af en toe een rustpunt
  • Instapopties in attracties gelijkvloers en eventueel hulp kunnen bieden

Bruikbaarheid

  • Rustpunten aanbrengen om wandelafstanden niet te groot te maken
  • Stevig meubilair (bankjes, grotere picknicktafels….)
  • Toiletgroepen bij voorkeur niet voorzien van ‘zwevende pot’. Urinoirs niet te dicht naast elkaar
  • Filmzalen stoelen aan zijkant (overloop…) en geen hinder voor gasten op de rij er achter
  • Duidelijke info over de (on)mogelijkheden van attracties al op voorhand (website) en in het park aanbrengen (ook in het Engels of met heldere pictogrammen)
  • Bij calamiteiten noodzakelijk voorzieningen, een reguliere evac-chair is niet toereikend om iemand van 200 kilo te evacueren van een verdieping of uit een attractie.

Algemeen: Omgaan met ‘zware gasten’ onderdeel van training personeel attractiepark en bedieners attracties laten zijn. Ook zij zijn Welkome Gasten.

Meer informatie:
Trendboek All Inclusive van WijzijnZet
https://supersizeorlando.wordpress.com/
www.facebook.com/supersizeorlando/

Dit artikel is een deelverslag van het bezoek van de Pretwerk-redactie aan Orlando: #Orlando2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *