Ondernemend Bewilderwood; een avontuur in de natuur

Hoe tover je een ‘lastig toegankelijk’ natuurgebied om tot een bijzondere attractie? Het is een aardige case in de categorie #nognietinNederland over het land van Bewilderwood (regio Norfolk, UK). De natuurbeleving gaat hier hand in hand met attracties en een verhaal rondom bijzondere bewoners van het moeras- en bosgebied.

Het begint met een verhaal
Bewilderwood is een natuurbeleving, maar dat wordt bewust niet op de voorgrond gezet. Centraal staan verhalen van bewoners in het bos; zoals boomvolk ‘de Twigles’ of de vegetarische krokodil ‘Mildred the Crocklebog’. Je komt de bewoners (bijna) niet tegen, maar overal zie je de sporen van hun aanwezigheid zoals huisjes in de bomen of een lijntje met wasgoed boven het moeras. De fantasie van kinderen doet de rest…

In de verhaallijn van Bewilderwood spelen ook de bezoekers een eigen rol. Kinderen kunnen worden geschminkt en het is de bedoeling (en ook fysiek mogelijk) dat ouders mee gaan op de meeste attracties. Samen spelen en beleven met de hele familie staat centraal.

Niet te bescheiden met attracties
Een belangrijke succesfactor is de dichtheid aan grotere attracties. Veel natuurgebieden kiezen voor relatief eenvoudige en natuurlijke speelaanleidingen (b.v. natuurspeeltuin) Bij Bewilderwood is flink geïnvesteerd in grotere attracties die passen in een natuurlijke omgeving (dus niets mechanisch). We noemen er enkele:

Animatie rondom de wachtrij voor de bootjes
Animatie rondom de wachtrij voor de bootjes

Opmerkelijk: de rondvaartsloepen hebben hun aanlegsteiger direct na de entree. Aan boord vertelt de schipper van alles over de bijzondere bewoners van Bewilderwood; een introductie op het verhaal. Alhoewel het boottochtje slechts 10 minuten duurt, en je dezelfde route ook in 5 minuten kunt wandelen, staan bijna alle bezoekers zeker een half uur in de rij om met deze attractie (en het inleidende verhaal) te beginnen.

Voor kleinere kinderen zijn er ook veel speelzones aanwezig. Deze ogen wellicht wat minder spectaculair qua thrillwaarde, maar opvallende kleurtjes, diversiteit in het aanbod en mogelijkheid tot ‘samen beleven’ met de ouders is voor deze doelgroep ideaal.

Het geheel wordt compleet gemaakt met uitstekende horecavoorzieningen inclusief ruime en laagdrempelige zitgelegenheid. (veel picknicktafels)

Niet camoufleren maar accentueren
Afwijkend ten opzichte van attracties in veel natuurgebieden is de keuze om opvallende kleuren te gebruiken. (in plaats van de voorzieningen te camoufleren.) De kleuren zijn passend bij het concept, en zorgen er voor dat de attracties en decorstukken juist opvallen tussen de bomen en het groen. Alles verwijst naar de avonturen die de bewoners van Bewilderwood beleven. De huisstijl is uitgewerkt tot in detail. Zelfs aan het lettertype op het huisje van de foodservice is al aardig geknabbeld.

Natuur in een bijrol?
Is de natuur hier dan geen ondergeschoven kindje? Nee, dat zeker niet. De natuurlijke omgeving is, zeker in het moeras, prachtig en overweldigend. Mensen die staan te wachten op de boot kijken naar de libellen die dansen over het water. Daar kan geen animatronic tegen op. De natuur zorgt hier voor een unieke omgeving waar iedereen wat van mee krijgt. In het hoger gelegen bos zorgen de bomen voor beschutting en een ontspannen sfeer. Wat opvalt, zeker na een week pretparken: er wordt nauwelijks gegild en gejengeld. Heeft dat iets met de omgeving te maken?

informatie over de libelle
informatie over de libelle

Je bent grotendeels vrij om je route door het natuurgebied te bepalen. Tussen de attracties liggen paden die automatisch door iedereen worden gebruikt. Hekwerk is alleen nodig rondom het moerasgebied; en dan vooral om een modderpak te voorkomen.

De verdere verdieping in de natuur, beperkt zich tot enkele informatieborden, maar deze voeren niet de boventoon en zijn ingepast in de huisstijl van het verhaal.

Souvenirshop
Natuurlijk mag bij deze attractie vol beleving de souvenirshop niet ontbreken. Die is vrij uitgebreid; zeker als je het vergelijkt met de gemiddelde winkel in een bezoekerscentrum. De boventoon van het assortiment wordt gevoerd door de characters van Bewilderwood. Hier kunnen kinderen hun aandenken aan een bijzonder verhaal mee naar huis nemen. Zeker interessant voor herhaalbezoek.

Nog enkele feiten over Bewilderwood
De entreeprijzen zijn, zeker naar Nederlandse begrippen, vrij fors. Iedereen boven de 105 cm (BeWILD) betaalt € 18,15. Grootouders, (65+, used to BeWILD) mogen mee voor € 10,55.
Een seizoenspas kost € 65,- en kan worden gebruikt in het seizoen (21 maart t/m 2 oktober) en op de trip England - 1358openingstijden buiten het seizoen (nog enkele weekenden en schoolvakanties)
Op een drukke dag lopen er zo’n 2500 mensen rond. Dat is in dit park goed te doen. De zaterdag is over het algemeen wat drukker als de zondag en op jaarbasis ontvangt het park zo’n 150.000 bezoekers.

Dit bezoek maakte onderdeel uit van de Inspiratiereis Engeland die de redactie van Pretwerk.nl samen met Pleisureworld ondernam in augustus 2016

meer informatie: www.bewilderwood.co.uk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *