Kunstgras kan ook (dicht) groeien

Bent u van plan, of heeft u inmiddels uw speeltuinen voorzien van kunstgras als dempende ondergrond? Houdt er dan rekening mee dat ook kunstgras onderhoud nodig heeft! Wie kunstgras toepast met het idee hier jaren niks aan hoeven te doen dan zou wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.

Enkele visuele voorbeelden van kunstgras bij speelvoorzieningen:

Kunstgras als speelondergrond
Kunstgras is een uitstekend alternatief voor zand, grind of rubber ondergronden. Het is schoon, ziet er fris uit, betaalbaar, past meestal mooi in de omgeving, draineert prima en heeft bij de juiste ondervloer voldoende demping.
Maar zoals bij alle andere materialen moet u ook deze ondergrond ook verzorgen. Doet u dit niet dan zal uw grasmat na verloop van tijd dichtgroeien met algen en mos en zal de demping door opeenhoping van het ingestrooide zand (of rubber) verminderen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de omgeving, de aanleg, het weer en de gebruikersintensiviteit.

Beperk schaduw en nattigheid
Jasper Lankhaar is onderhoudsspecialist bij KSP kunstgras. KSP is gespecialiseerd in het aanleggen, onderhouden en renoveren van sport- en speelplekken in Nederland en België. Jasper: “Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat een kunstgras mat wordt bedenkt met algen en mos. Zo zal een vloer die onder bomen aangelegd wordt, en dus veel schaduw heeft, eerder dichtgroeien dan een vloer die vol in de zon ligt. Dit zelfde geldt ook voor vloeren die vaak en lang nat zijn en vloeren waar veel afvallend blad op blijft liggen.”
Volgens Jasper kun je met de juiste aanleg van een vloer én gedegen onderhoud ervoor zorgen dat uw vloer nagenoeg vrij blijft van mos en algen. Dat heeft tot gevolg dat de valdempende waardes op niveau blijven. Zo zou je de vloer iets hoger kunnen leggen dan de omringende ondergrond. Hierdoor zal het water eerder van de vloer aflopen en blijft de mat vaker en langer droog. Probeer er voor te zorgen dat de vloer toch een aantal uren zon per dag krijgt. Uiteraard is een schaduwrijke speelplek heerlijk voor spelende kinderen, dus probeer hier een optimale mix in te vinden. Een extra tip die Jasper geeft om rondom een kunstgras veld een rij tegels te leggen. Dit om te voorkomen dat grasmaaiers schade aanbrengen aan uw kunstgras vloer.

En dan het toverwoord: onderhoud.
Kunstgras wordt in de meeste gevallen ingestrooid met fijn kwartszand. Dit zand dient regelmatig geborsteld te worden waardoor het zand weer goed over de gehele mat verdeelt wordt. KSP adviseert om speelplekken 1 tot 2 keer per jaar, en sportvelden ca. 6 x per jaar op te borstelen.

Daarnaast is het verstandig om de randen van de mat te onderhouden en te ontdoen van mos en algengroei.
Om te meten of de dempende waarde nog voldoende is zou je af en toen een HIC (Head Injury Criteria) meting uit kunnen laten voeren. Dit kan o.a. worden uitgevoerd door Speelplan.


met dank aan:
Philip van Dijk, relatiemanager bij Speelplan
Speelplan is een onafhankelijk advies-, en inspectiebureau. Naast toestelinspecties kan Speelplan ook de dempende waarde van uw vloer testen. Hiervoor heeft Speelplan een draadloze, digitale HIC meter ontwikkeld. Binnenkort geeft Speelplan in “Ondernemend Nederland” op RTL 7 een kijkje in de fascinerende wereld van Spelen en bewegen. Kijk op zondag 9 september om 09:55 uur naar RTL 7 of kijk terug op http://www.ondernemendnederland.tv
meer informatie: www.speelplan.nl

Jasper Lankhaar, onderhoudsspecialist bij KSP kunstgras
Onderhoud van kunstgras en het verwijderen van algen en mos is een specialisme. Dit soort werk kan KSP voor je uitvoeren, zodat je zelf geen (weinig gebruikte en daardoor relatief dure) borstelmaaier hoeft aan te schaffen.
Meer informatie: www.ksp-kunstgras.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *