Veel recreatiebedrijven gebruiken momenteel glyfosaat, ook wel bekend als Roundup, om onkruid op de verharding te bestrijden. Met twee tot drie keer per jaar toepassing van glyfosaat heeft de bestrating een onkruidvrij beeld. Hier komt echter een einde aan. Staatssecretaris Mansveld heeft de Tweede Kamer laten weten dat de maatschappelijke onrust over de milieuschade en gezondheidsrisico’s van onkruidbestrijding met gif groot is.
Daarom wordt de toepassing van glyfosaat verboden per de volgende data.
Professioneel gebruik op:
- – verhardingen verbod 2015
- – sport- en recreatieterreinen verbod 2017
- – overige terreinen, zoals parken verbod 2017
- – particulier gebruik verbod 2015
De staatssecretaris weet dat dit een ambitieus pad is maar hoopt hier ook innovatie mee te stimuleren en zal tussentijds de voortgang evalueren.
Wat nu?
Voor veel bedrijven en overheden betekent dit een verhoging van de kosten. Men moet nu grijpen naar niet chemische toepassingen, die over het algemeen duurder zijn. De discussie over de milieubelasting van chemisch versus niet-chemische bestrijding is daarbij ook nog in volle gang. Zaken als uitstoot, metalen in het milieu ( borstelen), stofvorming en geluidsoverlast zijn daarbij argumenten die meespelen.
De recreatiebranche
Voor de partijen in de recreatiesector die het onkruid op verharding (o.a. wegen en paden) nog chemisch bestrijden, betekent dit verbod dat er gekeken moet worden naar alternatieven. Hierbij kan gedacht worden aan onkruid branden, borstelen, föhnen, bestrijden met heet water, schuim of andere middelen. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden toegepast. De frequentie van toepassen ligt, afhankelijk van de methode en het gewenste beeld, tussen de 2 en 7 keer per jaar. Het kan wel tot gevolg hebben dat de kosten voor de onkruidbestrijding omhoog gaan.
Voorkomen dat er onkruid groeit is ook belangrijk. Een aantal tips:
- – Kijk naar onnodige verharding, is een stoep aan twee zijden van de weg wel nodig? Worden bepaalde vlakken weinig belopen, waardoor er veel onkruid staat? Verwijder deze verharding en maak er bijvoorbeeld gras van.
- – Vooral rondom obstakels is onkruid op verharding lastig te bestrijden en valt het extra op. Probeer daarom bijvoorbeeld op 1 paal zoveel mogelijk borden te plaatsen en onnodige obstakels weg te halen.
- – Kies de juiste verharding. Veel voegen of bredere voegen betekent ook dat er op veel plekken onkruid kan groeien. Een speciale voegvulling kan onkruidgroei verminderen.
- – Zorg dat de bestrating vlak blijft liggen. Bij oneffenheden kan er makkelijk organische stof blijven liggen wat een voedingsbodem voor onkruid is. Goed is het ook om kantopsluiting toe te passen, waardoor verharding minder snel verzakt en er minder brede voegen ontstaan.
- – Veeg de verharding regelmatig, zo wordt een organische voedingsbodem voor onkruid verwijderd.
Het verbod op Roundup vraagt aanpassingsvermogen van de recreatieondernemer. Per situatie moet gekeken worden welke maatregelen het beste passen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Maar als er een milieuvriendelijke methode gekozen wordt kan de ondernemer hier ook zijn voordeel mee doen. Door met de gasten te communiceren dat de onkruidbestrijding op verharding op een milieuvriendelijke wijze gebeurt kan dit bijdragen aan het imago van het bedrijf.
Zelf doen of uitbesteden?
Voor u als ondernemer is uitbesteden veelal het goedkoopst, vooral bij grotere oppervlakten waar een grotere machine voor moet worden ingezet. De aanschafkosten voor een machine, onderhoud en afschrijving wegen vaak niet op tegen de kosten van het uitbesteden. Daarbij is onkruidbestrijding op verharding qua vakgebied flink in beweging en komen er regelmatig betere, nieuwe, machines uit. Een aannemer combineert veelal opdrachten waardoor hij of zij kan investeren in deze machines. Ook is het door uitbesteden mogelijk om een combinatie van methodes te maken, waarbij verschillende machines worden ingezet. Een ander voordeel is dat een aannemer het werk hoogstwaarschijnlijk een stuk sneller uitvoert, waardoor u en uw gasten minder overlast hiervan ondervinden.
Als het om kleinere oppervlaktes gaat kan de onkruidbestrijding wellicht tussendoor door een van uw mensen worden uitgevoerd, waardoor het prijstechnisch misschien wel interessant is om het in eigen huis te houden. Onkruidbestrijding op verharding is meestal maatwerk, laat u daarom goed voorlichten hierbij.
Met dank aan:
Nico Kelderhuis, Loohorst Landscaping
www.loohorst.com
n.kelderhuis@loohorst.com
telefoon: 0341-494769
Wilt u eens overleggen welke methode voor uw situatie het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op.