Steeds meer mensen blijken last te hebben van hooikoorts; een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten. Direct zichtbaar gevolg zijn niesbuien, en geïrriteerde neus en ogen. De allergie kost de mensen veel energie. Dat alles bij elkaar, zet vaak een domper op het vakantieplezier. Maatregelen om de overlast te beperken zijn dus de moeite waard; en ook het recreatiebedrijf kan daar op inspelen.
2,5 miljoen Nederlanders
De exacte cijfers over ‘hooikoortspatiënten’ niet nauwkeurig bekend omdat lang niet iedereen met een allergie bij de dokter terecht komt. Geneesmiddelenfabrikant Biopharma gaat er vanuit dat 15% van de Nederlanders last heeft van hooikoorts. Bovendien zijn er gradaties, en zijn niet alle mensen allergisch voor dezelfde planten. De overlastperiode verloopt globaal van januari tot september; met een piek in juni en juli.
Locatie
Aan de kust is de concentratie van pollen, gemiddeld genomen, lager dan in de rest van het land. De Waddeneilanden springer er daarbij het gunstigst uit. .
In steden zitten drie tot vijf keer minder pollen in de lucht dan in de groene ruimte buiten de stad. Volgens Allergieradar.nl zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Noord Brabant de minst gunstige bestemming in het hooikoortsseizoen.
Regen is voor veel vakantiegangers een spelbederver. Voor hooikoortspatiënten is het vaak ‘een geschenk uit de hemel’ en een tijdelijk einde aan de overlast.
Wat kan een recreatiebedrijf doen
- Kiezen voor beplanting die niet of weinig allergeen is. (zie: www.tuinsms.nl/tuinscore/pollen/)
- Gras maaien voordat dit in bloei komt.
- Medicatie in de schappen van de winkel; pilletjes, oogdruppels, en verstuivers. (tip; doosjes met kleine hoeveelheid pilletjes zijn voordelig bij de Lidl te verkrijgen.)
- Zeker in de hooikoortsperiode, de verblijven zo goed mogelijk stofvrij houden.
- Een fijnmazige vliegenhor voor de ramen en deuren houdt ook een deel van de pollen tegen.
- Vermijd zoveel mogelijk andere prikkels voor neus en ogen. Een rookvrij terras bijvoorbeeld, maar ook een kampvuur is geen pretje voor mensen met ontstoken ogen.
- Veel chloor in het zwembad, is voor mensen die al ontstoken ogen hebben, een extra prikkel. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voorhanden die de chloordampen beperken. (b.v. zoutelektrolyse) …En dan is een zwembad juist weer een verademing.
- Veel campings hangen een weerbericht op het prikbord. Voeg daar ook een hooikoortsbericht aan toe. (van internet af te plukken)
Voor zover bekend is er (nog) geen label of verzamelwebsite voor aanbieders die hooikoortsvriendelijk vakanties aanbieden. Gezien de omvang van deze ‘markt’ is dat waarschijnlijk een kwestie van tijd. Bedrijven die aanpassingen maken voor hooikoortspatienten zijn ook al een eind op weg om hun accommodatie aantrekkelijk te maken voor mensen met een luchtwegaandoening. Voor die groep worden overigens al wel aangepaste vakanties aangeboden.
Advies aan de vakantieganger
- Draag een (zonne)bril die de ogen goed bedekt.
- Er is verschillende medicatie voorhanden; o.a. anti-allergie pilletjes, neusverstuivers en oogdruppels.
- Bij winderig en zonnig weer, de deuren en ramen van het vakantieverblijf zoveel mogelijk dicht houden.
- Als de allergie erg heftig is, dan kan zwemmen in een chloorvrije omgeving (de zee…), of een douche, tijdelijk verlichting brengen.
- Bereid je voor. Via internet en diverse app wordt aangekondigd wanneer de overlast het heftigst is.
Meer achtergrondinformatie; Hooikoortsspecial op Gezondheidsnet.nl
Hooikoorts weerbericht: Weeronline.nl of Pollennieuws.nl (heeft ook een nuttige app)