Groenkalender recreatiebedrijven in april

Het voorjaar is erg goed gestart. We hebben al een aantal zeer mooie voorjaarsdagen gehad. De tuin begint nu flink te ontwaken en bollen gaan volop bloeien. Het mooie weer en de kleurrijke voorjaarsbloemen kunnen enorm bijdragen aan de totaalbeleving van de gasten.

madeliefjesHet gazon
De vorige maand hebben we het al over verticuteren en bemesting van het gazon gehad. Dat kan deze maand nog steeds. En gezien het huidige weer zal het gazon snel aan een eerste maaironde toe zijn. Stel de messen iets hoger af. Als het gras intensief gebruikt wordt iets hoger dan gazon dat door bijna niemand betreden wordt.
Als er bollen staan te bloeien in het gazon of net uitgebloeid zijn deze nog niet maaien. Wacht 6 tot 8 weken na de bloeiperiode met maaien. Dan is het loof afgestorven. Dit is omdat sommige bloembollen zich door zaad vermeerderen en zo de gelegenheid hiervoor krijgen om te rijpen. Als globale vuistregel kan worden gezegd: als het loof helemaal geel is kan het worden afgemaaid.

De borders
In de vorige maand hebben we het al over snoeien gehad. Nu de voorjaarsbloeiende heesters zo langzamerhand beginnen uit te bloeien kun je deze ook snoeien. Forsythia en Ribes zijn hier voorbeelden van. Kiwi’s en druiven juist nu ook niet meer snoeien, deze gaan anders bloeden.
Probeer ook zoveel mogelijk onkruid uit de tuin te halen. Vooral met zonnig weer is dit een goed moment en als je dit in het voorjaar goed bijhoudt, dan heb je daar het hele jaar plezier van.
Mocht de tuin nog niet bemest zijn, dan is dit een goede periode. Bij voorkeur met organische meststoffen.

Eenjarige perkplanten
Er worden al veel eenjarige planten aangeboden bij de tuincentra. Let er op dat dit nog wel erg vroeg in het jaar is. Meestal wordt de tijd na IJsheiligen, zo rond 11 mei, aangehouden als veilige periode om eenjarigen buiten te zetten. Dan is de kans op nachtvorst minder. Maar veel mensen brengen al eerder kleur in hun tuin. Let er dan op om bij verwachte nachtvorst de planten af te schermen of als ze in potten staan naar een vorstvrije plek te verplanten.

de aardbeienpluk
de aardbeienpluk

Eetbare beleving
Een ontwikkeling die de laatste tijd steeds populairder wordt is eetbaar groen.  (zie ook ons eerdere artikel over stadslandbouw) Juist in de recreatiesector kan dit een extra waarde voor de gasten toevoegen. April is de tijd om groenten en kruiden te zaaien. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en laat je hierin goed adviseren over de mogelijkheden. Uiteraard komt er wel wat werk bij kijken. Je kunt het zelf doen of geheel uitbesteden aan de hovenier. Kies ook soorten die niet te moeilijk zijn als je weinig tijd hebt. Maar de meerwaarde zit vooral in de mogelijkheid de gasten te betrekken bij de eetbare tuin. Plaats bordjes met de namen van soorten en eventueel in welke gerechten ze worden gebruikt. Zorg er ook voor dat het uitnodigend is voor de gasten om er doorheen te wandelen met paden of een zitje. Prikkel de zintuigen, bijvoorbeeld door kleuren en geuren.

Met dank aan:
Nico Kelderhuis, LooHorst Landscaping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *