Stadslandbouw; een trend met potentie

Als zelfs een bedrijventerrein in aanmerking komt voor stadslandbouw, dan zegt dat iets over de potentie van deze groeiende trend van hobbyboeren. In samenwerking tussen de gemeente Ede, LooHorst Landscaping en het Groenhorst College krijgt een braakliggend bedrijfsterrein tijdelijk een invulling als grond voor akkerbouw. LooHorst ziet ook volop kansen voor andere locaties.

stadslandbouw
De wethouder ploegt het veldje om (foto: Manon Verkoren, Gemeente Ede)

Flexibel
Stadslandbouw kan in veel uitvoeringsvormen worden gerealiseerd. Dat varieert van buurtmoestuinen in de wijken of op recreatiebedrijven, tot redelijk grootschalig benutten van gronden in en rond de bebouwde kom voor productie van lokaal te gebruiken gewassen. Wethouder Breunis van de Weerd: ‘Er zijn allerlei projecten binnen Ede op gang gebracht, onder andere vanwege de titel Ede , Hoofdstad van de smaak 2014. Bovendien wil Ede na 2014 zaken zoals (stads)landbouw, lokaal voedsel en consumenten meer voor het voetlicht brengen’.

Opzet
Door LooHorst Landscaping uit Ede is een teeltplan opgezet voor ca. 12 hectare terrein verspreidt over bedrijventerrein BT A12, waar voorlopig nog geen bouw voor gepland staat. De initiatiefnemers gaan binnenkort mosterdzaad, boekweit, gerst en rogge inzaaien. Door de groei en bloei ontstaat er een veel aantrekkelijker beeld dan de huidige vrij saaie grasvlakten. Ook is het de bedoeling dat er langs de randen bloemrijke akkerkruiden worden ingezaaid die weer aantrekkelijk zijn voor insecten,vlinders en vogels. De oogst wordt zo veel mogelijk verwerkt in Edese producten, bijvoorbeeld via de molen, of als dierenvoeding. Het Groenhorst College is bij het project betrokken via leerlingen van zowel de groenopleiding als voeding. Zij doen hier extra ervaring op bij de onderdelen grondbewerking, oogst en verwerking in voeding. Ook het parkmanagement van BT A12 ziet de toegevoegde waarde van deze duurzame vorm van beheer.

Kansen voor de recreatiesector
Ook in de recreatiesector wordt de trend van stadslandbouw steeds meer ontgonnen. Op Camping Geversduin in Castricum staan sinds 2013 Groentehuisjes, waar de vakantiegangers hun eigen eten en kruiden kunnen oogsten. Ook dit project werd opgezet in samenwerking met een regionaal opleidingsinstituut.
In de plattelandsrecreatie wordt al veel langer ingespeeld op de interesse van ‘stadsmensen’ voor de manier waarop ons voedsel wordt verkregen. Op deze wijze wordt ‘leuk’ en ‘leerzaam’ gecombineerd en dit draagt ook bij aan een beter begrip over ons dagelijks eten; en degenen die dat produceren.

Meer informatie: Loohorst Landscaping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *