We kunnen wel stellen dat we eigenlijk geen winter gehad hebben. De natuur loopt dan ook flink voor vergeleken in vergelijking met normaal. Maart is een goede maand om veel te gaan doen in de groene ruimte.
Het gazon
Bij veel recreatiebedrijven is gras een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Zeker bij bijvoorbeeld campings. Het is dan ook belangrijk om hier goed onderhoud uit te voeren. Door dit op de juiste manier te doen wordt de conditie en daardoor de bruikbaarheid van het gazon verbeterd.
In de loop van de tijd kan er een soort viltlaag in het gazon ontstaan. Dit ontstaat onder andere doordat er na het maaien altijd wat dood gras achter blijft.
Om het gazon vitaal te houden is het vanaf half maart tot en met april een prima tijd om te verticuteren. Hiermee haal je de dode grasresten en mos weg waardoor de mat meer zuurstof krijgt en beter gaat groeien; de wortelvorming wordt enorm gestimuleerd. Hiervoor kan je een speciale verticuteerhark of een machine gebruiken. Kale plekken kunnen eventueel doorgezaaid worden. Ook kan er compost worden aangebracht. Kalk strooien kan ook prima in deze tijd. Wacht vervolgens een aantal weken met het geven van (kunst) mest. Anders bijten deze stoffen met elkaar. Er zijn ook meststoffen die hier geen problemen mee hebben overigens. De voorkeur is om bemesting te gebruiken op organische basis. Dit zorgt voor een duurzamer resultaat en is beter voor het bodemleven. Mocht je ook hebben door gezaaid, wacht dan even met bemesten tot dit gras goed is doorgekomen.
De finishing touch wordt gegeven door de graskanten steken waardoor er weer strakke lijnen ontstaan. Let er op om de eerste keren bij het maaien de messen van de maaimachine wat hoger te zetten en niet te diep te maaien.
De borders
In maart kan er veel gesnoeid worden. Als de kans op vorst minder is kunnen de afgestorven delen van de vaste planten helemaal weggeknipt worden. Bij de boerenhortensia’s kunnen de uitgebloeide bloemen weg geknipt worden, een stukje boven de nieuwe knop. Ook kunnen rozen gesnoeid worden. Afhankelijk van het type roos gaat dit op verschillende manieren. Vormbomen als platanen, knotwilgen, Catalpa en acacia’s kunnen nu ook prima gesnoeid worden. Let erop om geen voorjaarsbloeiende heesters te snoeien, zoals de Forsythia.
Net als in het gazon kan in de plantenborder nu ook prima bodemverbetering worden toegepast. Door goede organische bemesting toe te voegen wordt de structuur van de bodem verbeterd. Vraag naar een specialist voor vakkundig advies. Door dit goed te doen heb je het hele jaar een gezonde en goed groeiende border.
Het verplanten kan nog net, maar gezien de hoge temperaturen gaan de planten snel uitlopen en is dit niet meer mogelijk. Dus mocht er nog iets verplant moeten worden, doe het dan snel. Ook het scheuren van vaste planten is nu nog mogelijk. Dit is nodig als de plant na jaren minder vitaal oogt, het midden van de plant blijft dan vaak achter qua groei. Met scheuren wordt de plant uit de grond gehaald en in kleine delen ‘gescheurd’ en weer terug geplant.
Voorjaarsgevoel door themabeplanting
Voor de recreatiebedrijven kan de tuin bijdragen aan het ultieme voorjaarsgevoel van de gast. Wanneer er vergeten is om het afgelopen najaar bollen te planten zijn er goede oplossingen. Bijvoorbeeld door in sfeervolle plantenbakken wisselbeplantingen met bollen en andere voorjaarsbloeiers toe te passen. Hiermee kunnen op plekken waar veel gasten komen accenten worden aangebracht tegen relatief lage kosten. Zo ontstaat er een prettige omgeving waar de gast graag nog even wat langer blijft als de voorjaarszon heerlijk doorbreekt.
Al met al zijn het best veel handelingen die in de tuin moeten worden uitgevoerd deze maand. Het zijn ook werkzaamheden waar soms goede vakkennis voor nodig is. Het juist bemesten van de tuin, snoeien van heesters en bomen of verticuteren van gras kunnen werkzaamheden zijn die de recreatieondernemer iets teveel van het goede zijn. Een vakkundige hovenier kan je hier altijd bij helpen om de werkzaamheden goed, en vaak ook snel, uit te voeren.
Met dank aan:
Nico Kelderhuis, n.kelderhuis@loohorst.com
LooHorst Landscaping, www.loohorst.com