Groen en buitenruimte vaak vergeten als kwaliteitsfactor in de recreatiesector

De kwaliteit van een vakantie- of attractiepark wordt in eerste instantie bepaald door attracties, accommodaties en centrumvoorzieningen. De buitenruimte, die vaak veruit de grootste oppervlakte inneemt, en continu het decor bepaald, is een onderschatte kwaliteitsfactor. De eerste kwaliteitsslag vraagt vaak niet eens om veel budget, maar vooral om een zorg, planning en aandacht.

Met dank aan: Vakbeurs Openbare Ruimte, op 26 en 27 september in Utrecht

De buitenruimte bestaat o.a. uit de groenvoorziening, de wegen en paden op je terrein, de verlichting, de bewegwijzering, de parkeerplekken, het straatmeubilair, het hekwerk en daarin natuurlijk ook de nodige speelvoorzieningen (bij kindgerichte parken). Het zijn vaak dit soort voorzieningen die pas opvallen als ze NIET op orde zijn. Dan worden het dissatisfiers – waaraan gasten zich gaan ergeren.

Is je groenvoorziening berekend op extremer weer?

Groen
Dat ‘groen’ een kwaliteitsfactor is, zagen we afgelopen zomer; Veel ‘groen’ werd bruin door het langdurige gebrek aan neerslag. Extremer weer zal in de toekomst vaker voorkomen (ook extreme regenval). Het betaalt zich terug om je beplanting en drainage daar op aan te passen. Groen en bloeiende planten zorgen bovendien voor de eerste indruk op je park en vormen het decor voor veel foto’s. Veel recreatiebedrijven bevinden zich in een natuurlijke omgeving en dat zorgt er voor dat er een goede balans gezocht moet worden tussen natuurlijke groen en groenvoorzieningen. Je kunt dat zien als ‘lastig’, maar het biedt zeker ook kansen.

Sfeerlicht op bomen in Beekse Bergen door Signify. Verlichting wordt steeds vaker aangepast aan tijdstip en situatie.

Verlichting
De lantaarnpalen en de lamp bij de voordeur waren jarenlang de standaard infrastructuur voor verlichting op een park. Op het gebied van verlichting zijn er de afgelopen jaren volop technologische ontwikkelingen geweest die de energiekosten omlaag brengen en de sfeer verhogen. Met ledverlichting wordt een enorme besparing gerealiseerd; zeker als dat ook nog gecombineerd wordt met zonnepanelen. Op het gebied van lichtontwerp zijn er inmiddels enkele spectaculaire cases die late zien dat je met verlichting de kwaliteit van de omgeving kunt verbeteren. Zie de foto in de Beekse Bergen.

Steeds meer fietsen wijken af van de standaard

Parkeren
Over het algemeen worden auto’s op een vakantiepark als ‘lelijk’ ervaren. Toch willen gasten hun vehikel graag zo dicht mogelijk bij hun huisje parken. Het is een worsteling van veel vakantieparken die de gasten tegemoet willen komen met laagdrempelige service, maar ook het parkbeeld willen ontzien door het verbod op auto’s op zichtbare plekken. Denk overigens bij parkeren niet alleen aan auto’s. Ook fietsen, bakfietsen, scootmobielen en kinderwagens hebben ruimte nodig; en steeds vaker ook oplaadmogelijkheden. Wie dat niet goed organiseert vraagt om chaotische toestanden.
Voor dagrecreatieve voorzieningen is parkeren een bescheiden extra inkomstenbron. Op grotere parkeerterreinen wordt steeds meer geautomatiseerd; dat scheelt personeel en kan ook zorgen voor een verbeterde logistiek.

informatie integraal onderdeel van bewegwijzering

Bewegwijzering
Ook dit is eigenlijk een verouderde term. De bebording zijn een uitkomst van een logistiek informatieplan en bij grotere drukte speelt ook crowd control een rol. Met digitale bebording kun je routes tijdelijk aanpassen. Bewegwijzering kan basic en zakelijk zijn, maar ook een bijdrage leveren aan beleving en marketing.

Vakbeurs Openbare Ruimte
Wie werk wil maken van de buitenruimtes op zijn park, vindt vele leveranciers en adviseurs bij elkaar op de Vakbeurs Openbare Ruimte. Dit jaar wordt er extra aandacht besteed aan ‘recreatie’, met onder andere een natuurlijk speelplein.
Zie ook:
Vakbeurs Openbare ruimte; Lezingen met een recreatief belang
Impressie met een recreatieve blik van de vakbeurs in 2017

Meer informatie: www.openbareruimte.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *