De inzet van handpoppen in de recreatiesector

handpoppen pelle en lizHandpoppen zijn leuke vriendjes voor heel veel gelegenheden en verschillende doelgroepen. Ook in de recreatiesector zijn handpoppen prima te gebruiken voor kinderen! Door middel van een handpop kom je namelijk dichterbij de kinderen om je heen. Kinderen communiceren graag met een pop, daar kun je veel mee doen bij diverse activiteiten.

Interactie met het publiek
Handpoppen worden weleens vergeleken met poppenkastpoppen, maar dit is onterecht. Met een poppenkast wordt er naar een voorstelling gekeken, terwijl je met een handpop veel meer kunt. Het publiek wordt actief betrokken en de pop reageert op wat er gebeurt. Daardoor is er meer actie en beleving. In een animatieteam kan een pop bijvoorbeeld een ondersteuning zijn voor een entertainer. De pop kan een thema meer kracht geven, hij kan voorlezen, vragen stellen aan kinderen etc.

Mijn naam is…
Wanneer je de pop introduceert bij (een groep) kinderen, zullen ze eerst kennis willen maken. Hoe heet de pop, waar woont hij of zij, hoe komt hij hier, wat is zijn lievelingseten, heeft hij vriendjes etc. Probeer te improviseren qua antwoorden, want er zitten soms rare vragen tussen… Bedenk ook waarom de pop op het recreatiepark is. Hierdoor kun je namelijk de USP’s van het park uitdiepen. Is het een ‘groen’ vakantiepark? Dan houdt de pop bijvoorbeeld van de natuur. Is het park speciaal voor kinderen? Dan vindt de pop het fijn dat je er zo lekker kunt spelen.

Wie is je doelgroep?
Probeer dichtbij de doelgroep te blijven. Je pop heeft altijd ongeveer dezelfde leeftijd als je publiek. Kinderen van 4 houden misschien van hinkelen, terwijl kinderen van 9 op Hyves zitten. Houd daar rekening mee. Je pop groeit mee met de doelgroep, zo blijft het een goede gesprekspartner en hebben de kinderen snel een band met de pop. Zelfs bij volwassenen trekt de pop veel aandacht, zolang de belevingswereld maar wordt aangepast aan de doelgroep.

Techniek
Het is belangrijk dat de pop een actieve houding heeft, daarom is het goed dat hij rechtop zit en een beetje voorovergebogen. Maak altijd oogcontact met het publiek. Bij het praten met de pop is het handig om in lettergrepen te praten. Open de mond per lettergreep en oefen voor de spiegel. Let ook op hoe je zelf praat, dat maakt het makkelijker.

Een pop bestellen of workshop volgen? Kan hier!

Dit artikel is geschreven door: Wendy Oude Veldhuis van Animatiewerk.nl
Animatiewerk.nl verzorgt animatieteams en programma’s op vakantieparken in Nederland en Duitsland.
Meer artikelen vindt u op het eigen blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *