Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding

Afgelopen week plaatsten we een artikel over de uitstel op het verbod op chemische onkruidbestrijding in de recreatiesector. Veel gemeenten zijn al wat langer bezig met omschakelen op alternatieve methoden. Groenbedrijf Donkergroen heeft goede ervaring met het gebruik van hete lucht om onkruid tussen stoeptegels (verharding) te verwijderen:

Onkruidbestrijding op verharding: niet meer chemisch bestrijden, maar met alternatieve werkwijzen. Bijkomend positieve effect is dat dit bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van ons drinkwater en het verlagen van de kosten van het reinigen van verontreinigd drinkwater. Een goede ontwikkeling.

hob methode2
Een Nilfisk heteluchtbrander om de HOB methode mee uit te voeren

HOB
Door de aanscherping van de wetgeving rondom onkruidbestrijding hebben veel organisaties onverwacht snel te maken met een verandering in de bestrijdingswerkwijze van onkruid. Chemische middelen zijn inmiddels verboden. Wordt het voor velen heet onder de voeten? In zekere zin wel en dat is niet verkeerd. Er zijn meerdere alternatieve werkwijzen waaronder de Hete Lucht Onkruidbestrijding (HOB); die hete lucht kun je goed gebruiken wanneer je op een duurzame wijze het onkruid te lijf wilt gaan.

HOB is een innovatieve manier om de strijd aan te gaan tegen onkruid op verharding. De machine zorgt ervoor dat de onkruidplant blootgesteld wordt aan turbulente hete lucht met een temperatuur van circa 150 tot 180 graden. De cellen in de plant raken hierdoor beschadigd, waardoor de plant zijn wortelreserves aan zal spreken. Het uitdrogingsproces komt na verloop van enkele uren op gang, waarna je het eerste resultaat zult kunnen zien. Na meerdere behandelingen, ongeveer zes per jaar, zal de wortel ook uitputten. Een eenvoudige, maar ook een zeer effectieve methode.

Mileuvriendelijk, rendabel en effectief
Eerder werd onkruid veelal bestreden met gifmiddelen zoals het omstreden middel Glyfosaat. HOB is beslist een interessant alternatief. Ruim zeven jaar ervaring met de HOB-methode heeft geleid tot een efficiënte wijze van onkruidbestrijding op verhardingen. Doordat geen gifstoffen gebruikt worden is deze oplossing uiteraard een stuk milieuvriendelijker. De metingen aangaande de milieubelasting van deze HOB-techniek zijn ook zeer gunstig uitgevallen ten opzichte van andere niet-chemische methoden.

Hoewel meerdere behandelingen nodig zijn, blijken ook de kosten die horen bij deze behandeling gunstig ten opzichte van andere niet-chemische methoden. De machine waarmee gewerkt wordt werkt snel en heeft een laag gewicht, waardoor beschadiging van de ondergrond voorkomen wordt. Daarnaast is verwerking van het afval niet nodig: het onkruid sterft af op straat en afvoeren zal dus niet nodig zijn.

Anders omgaan met de strijd tegen onkruid
Het verbod is een feit en geeft kans om op een duurzame manier nieuwe bestrijdingsmethoden toe te passen. De HOB methode is een prima alternatief waarbij er geen concessies worden gedaan aan het netheidbeeld.


met dank aan:
Donkergroen groenvoorziening is goed bekend met de nieuwe wet- en regelgeving over onkruidbestrijding. Duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel en er wordt intern veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor milieubelastende methoden van onkruidbestrijding. Donkergroen is op dit moment gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-prestatieladder, de hoogste trede. Meer informatie: www.donkergroen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *