ABN-AMRO: Flinke groei in eerste kwartaal voor Leisure

De sector Leisure kende een forse omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017. Meerdere branches wisten een flinke groei te realiseren, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De sector werd gesteund door een toename in de consumptie en de toename van het toerisme. Zowel de Travel (+19,5%), als de horeca (6,4%) en de foodservice (3,7%) realiseerde duidelijke omzetgroei, blijkt uit de door het CBS gepubliceerde cijfers.

Toename van toerisme
Het aantal logies-overnachtingen over maart is nog niet bekend, maar wel over de eerste twee maanden van het jaar. Die wijzen op groei, wat gunstig is voor bijvoorbeeld Travel en de hotellerie. In die eerste twee maanden steeg het aantal overnachtingen in logies-accomodaties met 4,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zowel het aantal overnachtingen door buitenlandse (+6,1%) als door binnenlandse gasten (+3,7%) nam toe.

Hotels konden profiteren, vakantieparken in mindere mate en het bezoek aan campings stond (door een fikse daling in januari) wel onder druk. De traditioneel drukkere maanden voor het toerisme komen er echter nog aan.

Binnen de horeca bestonden wel verschillen. De omzet van cateraars daalde in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. ‘Snackbars, ijssalons’ zitten echter flink in de lift; hun omzet nam met 10,2% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook restaurants zagen een forse toename, van 8,8%. Hotels zagen de omzet met 7,9% toenemen en cafés met 4,3%.

Frietjes bij Zeeuwse speelboerderij Klokuus

Vertrouwen in de horeca en bij consumenten hoog
De gunstige economische omstandigheden zorgen ook voor een hoog ondernemersvertrouwen in de horeca. De score die voor het tweede kwartaal van 2017 werd gemeten, betekende een nieuw record. In de laatste negen jaar kwam een dergelijk hoge score voor deze indicator in ieder geval niet voor. Ook het consumentenvertrouwen staat op hoog niveau, al daalde het vertrouwen in mei iets ten opzichte van april.

Ondanks de gunstige omstandigheden is niet alles goud wat blinkt voor de sector. Zo is de concurrentie onder restaurants fors. Het aantal faillissementen in deze branche lag in de eerste vier maanden van 2017 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij bijvoorbeeld sportverenigingen en hotels was wél sprake van een daling van het aantal faillissementen. Maar ook deze branches kennen uitdagingen, zoals het aanbod van horeca in de sportkantine.

Meer informatie: Maandbericht Leisure ABN AMRO


met dank aan:
Sonny Duin, Sector Econoom leisure en retail bij ABN AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *